Wat is het verschil tussen een wintervoortent en een gewone voortent?

verschil tussen wintervoortent en gewone tent

Als je een winterbestendige camper of caravan hebt, kan je prima in het koudere seizoen ook gaan kamperen. Je wilt graag extra ruimte creëren door een voortent te kopen, maar wat is dan een geschikte voortent? Het seizoen waarin je kampeert is bepalend voor de keuze van je voortent. We leggen je in deze blog uit wat de verschillen zijn tussen een wintervoortent en een gewone voortent!

Materiaalsoorten van voortenten

Het grootste verschil tussen een wintervoortent en een gewone voortent zit hem in het materiaal. Niet ieder soort materiaal is geschikt voor als je gaat winterkamperen. In onze keuzehulp voortenten lichten wij verder toe welk materiaal geschikt is voor welk type kampeertrip. Bepaal dus aan de hand van jouw kampeergedrag welk materiaalsoort de beste keuze voor jou is.

Materiaal van een wintertent: PVC

Als je gaat kamperen in de winter, is het belangrijk om een voortent te nemen die van PVC gemaakt is. Een wintervoortent van PVC is helemaal waterdicht en wintervast, doordat dit materiaal het sterkst is. Door de PVC-coating is de tent beschermd tegen UV-straling (felle zon) en bestand tegen winterse temperaturen en buien. Daardoor gaat dit materiaal het langste mee en het houdt ook de warmte het beste vast. Een voortent van PVC is niet alleen geschikt voor de winter, maar kun je het hele jaar door gebruiken.

Een PVC-tent moet je wel goed ventileren, omdat PVC niet ademt. Het grote voordeel van dit materiaal is dat er geen schimmelvorming kan ontstaan en dat het gemakkelijk schoon te maken is. Ook is PVC condens gevoelig. In de blog 'Hoe voorkom je condensvorming bij tenten?' leggen we je uit hoe je hier mee om moet gaan.

Afmetingen van voortenten

Het algemene advies is: hoe kleiner de caravan, hoe dieper de voortent, en andersom. Bij wintervoortenten is dit niet het geval. Deze worden ook wel deeltenten genoemd, omdat ze vaak maar 1/3 van de afmeting van een gewone tent zijn. Het verschil met een gewone voortent is dus dat een wintertent kleiner is. De kleinere afmeting heeft als voordeel dat je de ruimte sneller warm kunt stoken met een kacheltje. Verder zorgt het voor een kleiner dakoppervlak wat voor minder instortingsgevaar zorgt bij sneeuw.

wintervoortenten

Een wintertent wordt met name als voorportaal gebruikt om bijvoorbeeld je eventuele uitrusting uit te trekken en je ski's op te slaan. In vergelijking met een normale voortent, wordt er in de wintertent minder geleefd. Dit vindt in de winter meer plaats in de camper of caravan zelf.

Tip: verstevig je wintervoortent!

Wij adviseren om het frame rondom en in het dak zoveel mogelijk te versterken met extra losse stangen, zoals staanders en dakliggers. Een gewone voortent kan je ook altijd verstevigen, bijvoorbeeld om het stormbestendig te maken, maar bij een wintertent raden wij dit altijd aan omdat de sneeuw voor een flink extra gewicht kan zorgen. In deze video laat tentspecialist Daniël zien hoe je je tent kunt verstevigen:


De reden dat deze extra stokken niet standaard worden meegeleverd is omdat deze kleinere voortenten ook perfect zijn om te gebruiken als lichtgewicht trekkerstent. Een wintervoortent is daarom multi-inzetbaar en eigenlijk gedurende het gehele seizoen te gebruiken.

Als je gaat winterkamperen is het belangrijk om ook nog met een aantal andere dingen rekening te houden, behalve je voortent. Wij geven je een aantal tips in onze blog: Winterkamperen: tips en tricks voor het winterkamperen, zodat je voorbereid op pad kunt gaan.


Deel dit artikel: