Laatste kans: Blue Monday Deals - tot 50% korting! ⏰ Mis het niet

Caravan voortenten keuzehulp: welke caravanvoortent kies ik?

caravan voortenten keuzehulp

Je wilt een caravanvoortent kopen, maar waar begin je met de zoektocht? Hoe weet je welk materiaal voor jou geschikt is en welke maat je nodig hebt? Wij nemen je mee in de nodige stappen voor het vinden van de juiste caravan voortent.

  1. Kies het juiste materiaal tentdoek
  2. Bepaal of je stokken of een opblaasbare caravanvoortent wilt
  3. Kies de juiste maat voortent voor je caravan
  4. Handige tips

1. Kies het juiste materiaal tentdoek

Allereerst is het materiaal van het tentdoek erg belangrijk bij de zoektocht naar een caravan voortent. Ga je graag naar zonnige bestemmingen? Dan kun je beter voor ander materiaal kiezen dan wanneer je naar een wat koudere bestemming gaat. Ook de duur van de vakantie kan van belang zijn bij het maken van een keuze.

  • TenCate All Season Residential WM-19: een voortent van dit materiaal is zeer geschikt voor een seizoensplek op de camping. Het is een wat dikker doek met een aangenaam leefklimaat. Met dit materiaal heb je weinig tot geen last van condens, maar wel sneller kans op schimmelvorming als je niet goed ventileert.
  • TenCate All Season Touring WR-18: dit materiaal doek is geschikt voor bestemmingen waar je een aantal weken verblijft. Het is een dun doek, waardoor deze licht van gewicht en gemakkelijk mee te nemen is. Ook dit materiaal biedt een aangenaam leefklimaat, maar moet wel goed geventileerd worden in verband met schimmelvorming. Van condensvorming is weinig tot geen sprake.
  • PVC: een caravan voortent die van de binnen- en buitenkant PVC-gecoat is, is geschikt voor vakanties gedurende het hele jaar, dus niet alleen in de zomer maar ook in de winter. PVC ademt niet, dus blijf wel goed ventileren. Doordat PVC niet ademt, is dit materiaal gevoeliger voor condensvorming. Verder is dit materiaal wat stugger en dikker, dus ook wat zwaarder.
  • Polyester: een polyester voortent is zeer geschikt voor korte kampeervakanties of -tripjes. De tent is licht van gewicht en dus gemakkelijk te verplaatsen. Je hebt wel meer kans op condensvorming en het materiaal gaat minder lang mee.
  • Gecoat polykatoen: dit materiaal tentdoek is ook geschikt voor korte kampeervakanties. Het is stevig materiaal en kan dus gemakkelijk 2 tot 3 weken aan één stuk blijven staan. Het is wel een stukje zwaarder dan polyester, maar je hebt minder last van condensvorming.
  • Trailtex: een caravanvoortent van dit materiaal is erg sterk en geschikt voor zowel korte kampeervakanties als vakanties van 2 tot 3 weken. Deze voortenten zijn aan de buitenzijde gecoat, waardoor je weinig kans hebt op condensvorming.
  • 300D Flex Fabric: dit materiaal zou je kunnen omschrijven als hoogwaardig polyester. Het is zeer sterk en daardoor geschikt voor korte tripjes én kampeervakanties van 2 tot 3 weken. Het materiaal is licht van gewicht en erg flexibel, dus eenvoudig op te spannen.
Is je keuze toch gevallen op materiaal met een hogere kans op condensvorming, dan geven wij je in de blog 'Hoe voorkom je condensvorming bij tenten?' een aantal tips om dit zoveel mogelijk te voorkomen.

2. Bepaal of je stokken of een opblaasbare caravanvoortent wilt

Als je een keuze hebt gemaakt in het materiaal, kun je bepalen of je voor een tent met stokken of een opblaasbare voortent gaat. Houd hierbij wederom weer rekening met het type vakantie en wat jou daar handig bij lijkt.

Een caravanvoortent met stokken kost over het algemeen wat meer tijd om op te zetten. Heb je geen zin in gedoe met stokken en wil je dat de voortent zo snel mogelijk staat? Kies dan voor een opblaasbare voortent. Deze zijn eenvoudig en snel op te zetten en af te breken. Verder kun je deze tent eventueel ook alleen opzetten en is deze licht van gewicht en dus gemakkelijker te vervoeren.

caravanvoortent stokken frame en opblaasbaar frame

Laat je de voortent een seizoen of een heel jaar staan? Dan raden we je aan om te kiezen voor een voortent met stokken. Deze zijn namelijk gemaakt van robuuster materiaal en kunnen daardoor een heel seizoen blijven staan. Ook in winterse omstandigheden kun je het beste voor stokken kiezen, omdat deze steviger zijn. Opblaasbare voortenten zijn te flexibel, waardoor eventuele sneeuwval voor problemen kan zorgen.

3. Kies de juiste maat voortent voor je caravan

Tijd voor de laatste stap: het opmeten van de caravan. Dit werkt niet bij alle caravan voortenten op dezelfde manier. Er zijn twee manieren:

  1. Ga je voor een volledige voortent die de gehele caravan bedekt, zoals een volledige opblaasbare voortent? Dan meet je de omloopmaat van je caravan. Meer hierover lees je in de blog 'Omloopmaat caravan meten: kies de juiste caravanvoortent'. Wij raden je aan om het altijd nog eens zelf na te meten en niet zomaar de omloopmaat van de leverancier over te nemen. Dit kan altijd iets afwijken.
  2. Ga je voor een deeltent, zoals een opblaasbare voortent? Dan meet je de aanbouwhoogte en daklengte. Meer hierover in de blog 'Daklengte en aanbouwhoogte meten: welke voortent past op mijn caravan?'.

Vervolgens bepaal je de diepte van de voortent. Bepaal zelf hoeveel ruimte je nodig denkt te hebben. Over het algemeen adviseren wij: hoe kleiner de caravan, hoe dieper de voortent. Het is dan fijn om wat extra leefruimte te hebben. Heb je weinig ruimte nodig, dan kies je bijvoorbeeld voor een diepte van 240 cm. Wil je wat meer leefruimte? Kies dan voor een diepte van 300 cm of meer.

4. Handige tips

Heb je bovenstaande stappen gevolgd? Dan heb je inmiddels wellicht een caravanvoortent op het oog. Wij geven je nog een aantal handige tips om tot een definitieve keuze te komen:

  • Ga je vaak op korte kampeertrips voor een periode van een paar dagen? Kies dan voor een lichtgewicht voortent. Deze zet je met een beetje ervaring al binnen 20 minuten op.
  • Heb je een seizoensplek aan zee of in een bosgebied? Dan raden wij je aan om een voortent te kopen met afdekbare vensters, zodat het raamfolie niet beschadigt door bijvoorbeeld alg en zout. Er zijn verschillende voortenten met afdekbare vensters.
  • Kies je voor een PVC-tent? Dan is het verstandig om wat extra hulpmiddelen mee te nemen om het dak te verstevigen, zoals dakstangen en/of nokbogen en stormstangen. Hiermee voorkom je waterzakken bij een regenbui en staat je tent steviger bij wind en hevige sneeuwval. Wij adviseren hiervoor het volgende:
    - Voortentmaat 2 t/m 10: minimaal twee extra dakstangen of nokbogen en minimaal twee stormstangen.
    - Voortentmaat 11 t/m 14: minimaal twee extra dakstangen en minimaal vier extra stormstangen.
    - Voortentmaat 15 t/m 20: minimaal vier extra dakstangen en minimaal vier extra stormstangen.

Een heleboel informatie en specificaties om op te letten, maar dan weet je ook zeker dat je de juiste keuze maakt. Het is tenslotte geen kleine aankoop.

In onderstaande video legt Daniël je nog eens uit welke type voortenten er zijn:


Deel dit artikel: