Ben je van plan om je eerste camper te kopen? Dan heb je vast een heleboel vragen. Het is een grote uitgave en daarom des te belangrijker om je goed voor te bereiden. In dit blog geven wij antwoord op de meestgestelde vragen:
De meeste camperaars zijn niet meer de kampeerders die alleen in het voorjaar en in de zomervakantie kamperen. Het leven met een camper, vanlife, is tegenwoordig een echte lifestyle. Gezinnen die hun dagelijkse routine opgeven en zonder plan met de camper de wijde wereld intrekken, pensionado’s die in de winter richting het zuiden reizen en digital nomads: jonge mensen die graag wat van de wereld willen zien en ondertussen online werken. Reizen met een camper is comfortabel en geeft een gevoel van vrijheid. Dat zijn de voornaamste redenen waarom mensen voor een camper kiezen. Heb je minder wilde plannen en lijkt het je gewoon heel leuk om met de camper een aantal keer per jaar op vakantie te gaan? Ook dan is een camper zeker aan te raden.
Welk rijbewijs je nodig hebt voor een camper hangt af van het gewicht van de camper en het aantal zitplaatsen. Op de website van de rijksoverheid is de volgende tabel te vinden:
Gewicht camper | Maximaal aantal zitplaatsen | Rijbewijs |
< 3500 kilo | 8 | B |
3500 - 7500 kilo | 8 | C1 |
> 7500 kilo | 8 | C |
nvt | 9 - 16 | D1 |
nvt | > 16 | D |
In campers of bussen met meer dan 8 zitplaatsen exclusief jezelf mag je alleen rijden met een busrijbewijs.
Het is lastig om daar een concreet antwoord op te geven, maar in dit blog: Wat kost een camper (per jaar)? vertellen we je alles over de aanschafprijs en de jaarlijks bijkomende kosten. Als je graag wilt weten waar je ongeveer rekening mee moet houden, dan kom je met het lezen van dit blog heel ver.
Als je helemaal nieuw bent in de camperwereld heb je misschien nog geen idee wat er allemaal voor soorten campers zijn. Maar we kunnen je één ding verklappen: dat zijn er een heleboel. De populariteit van campers rijst de pan uit, en dan hebben we het niet alleen over de ‘traditionele campers’. We zien tegenwoordig van alles: van omgebouwde (bestel)bussen, tot gepimpte oldtimers en gloednieuwe campers die misschien nog groter zijn dan een appartement in de stad en alles daar tussenin. In ons blog: Welke soorten campers zijn er? lees je alles wat je wilt weten over verschillende soorten campers.
Tip: Ga op social media op zoek naar mensen die ook een camper hebben. Wat zijn hun ervaringen? Wat spreekt je wel of niet aan als je anderen ziet met een camper? Je kunt een heleboel leren van andere campereigenaren.
Voor een tweedehands camper was het vroeger altijd voordeliger om een camper buiten het seizoen te kopen (herfst, winter). Tegenwoordig zijn campers zo populair dat het voor de prijs niet veel meer uitmaakt. Wel kan het zijn dat er in de herfst of winter minder mensen op een camperadvertentie reageren dan richting het voorjaar. Het kan dus zijn dat er minder mensen komen kijken, waardoor de kans groter is dat je kans maakt om de camper te kopen. Wil je een spiksplinternieuwe camper? Dan is het juist wél een goed idee om in de herfst of winter te oriënteren. Dit is namelijk de tijd dat campermerken hun nieuwe modellen voor het volgende jaar presenteren.
Als je op zoek bent naar een tweedehands camper en zelf weinig camperkennis hebt, is het altijd goed om een kenner mee te nemen. Een camper kan er namelijk op het eerste oog fantastisch uitzien, maar achter dat mooie uiterlijk kunnen verborgen gebreken schuilen. Het allergrootste risico bij tweedehands campers is vocht en lekkages. Neem in ieder geval een vochtmeter mee, let op vochtkringen en gebruik je neus. Ruikt de camper erg muf? Dan is de kans op vocht groot. Gebruik daarnaast ook je gezond verstand: Klinkt de prijs eigenlijk te mooi om waar te zijn? Dan is dat vaak ook zo.
Aankoopkeuring
Heb je zelf weinig verstand van campers en ken je niemand met camper kennis? Dan is het altijd raadzaam om een aankoopkeuring te laten uitvoeren. Zelfs als er net een nieuwe APK op zit en alle onderhoudspapieren in orde zijn. Bij een aankoopkeuring gaat er een onafhankelijke camperdeskundige met je mee die alles nauwkeurig checkt. Afhankelijk van je wensen betaal je voor een aankoopkeuring een paar honderd euro. Maar dan ben je wel zeker van je aankoop.
Na wat research kom je er snel achter dat nieuwe en jonge campers in Duitsland een stuk voordeliger zijn geprijsd dan in Nederland. Hoe komt dat? In Duitsland bestaat er geen BMP (belasting voor motorrijtuigen) en is de btw lager. De aanschafprijs lijkt dus op het eerste gezicht een stuk lager, maar als je de camper naar Nederland importeert moet je alsnog de BMP kosten betalen. Daarnaast komt er ook nog een heleboel papierwerk bij. Het voordeel van een camper kopen in Duitsland is dat het aanbod veel groter is dan in Nederland. Maak dus voor jezelf de afweging of en wat het je oplevert om een camper in Duitsland te kopen. Sta je er wel voor open maar weet je niet waar je moet beginnen? Schakel dan de hulp in van een professional.