Heb je weleens overwogen om een camper aan te schaffen? Lekker je eigen plan trekken en met je mobiele thuis gaan en staan waar je zin in hebt en waar het mooi weer is. Kamperen met een camper is pure vrijheid. Steeds meer kampeerders ontdekken deze manier van reizen. In 2018 telden we al zeker 115.000 campers, maar dit is de laatste jaren behoorlijk gestegen met in 2023 maar liefst 173.000 campers. Ook het huren van een camper is steeds populairder en een goede test om te kijken of het wat voor jou is! Maar om te bepalen welke soort camper het beste bij je past, moet je eerst weten welke soorten er zijn en wat de verschillen zijn.
Je kunt campers grofweg in vijf verschillende categorieën verdelen. Elk type camper heeft zijn eigen kenmerken, voor- en nadelen en is voor andere doelgroepen geschikt. Wij hebben de belangrijkste informatie van elke soort camper voor je op een rijtje gezet!
De campingbus is de meest compacte camper. Hij is gebouwd op de basis van een bestelbus, meestal verhoogd en soms voorzien van een hefdak om meer hoofdruimte te creëren en in de bus te kunnen staan. De laadruimte is omgebouwd tot leefruimte inclusief keukentje. ‘s Nachts wordt de woonruimte tot slaapplaats omgebouwd. De campingbus is vanwege zijn compacte afmeting en inrichting ideaal voor dagelijks gebruik, dus ook voor woon-werkverkeer. Hij is geschikt voor twee personen. Een zeer populair voorbeeld van een campingbus is het retro Volkswagenbusje.
Voordelen
- Compact en wendbaar
- Flexibel in gebruik
- Kan makkelijk overal rijden en parkeren
- Zuinig in brandstofverbruik
- Grote schuifdeur geeft buitengevoel
Nadelen
- Weinig woonruimte
- Weinig (slaap)comfort
- Geen wc/doucheruimte
- Dagelijks ombouwen om te slapen
Geschikt voor: stellen zonder kinderen of singles die niet al te veel comfort nodig hebben en met hun campingbus graag overal willen kunnen rijden, dus ook door smalle straatjes. En voor mensen die dit voertuig in het dagelijkse verkeer willen gebruiken.
De buscamper wordt steeds populairder. Niet alleen door zijn compacte maat, maar ook vanwege zijn complete inrichting. Het is namelijk zo dat de buscamper, in tegenstelling tot zijn kleinere broer ‘de campingbus’, over het algemeen wel een vaste keuken, toilet- en doucheruimte en een vast bed heeft. Deze camper heeft dus een complete inrichting op een zo klein mogelijke ruimte. Meestal heeft de buscamper een riante schuifdeur aan één kant. Dit wordt door sommigen als groot voordeel (opening naar buiten als je binnen zit) gezien en door anderen juist als nadeel (windgeluiden tijdens het rijden en tocht in de winter). De buscamper is meestal geschikt voor twee personen en tussen 4,5 en 6 meter lang.
Voordelen
- Compact en wendbaar
- Flexibel in gebruik
- Alle voorzieningen op kleine ruimte
- Zuinig in brandstofverbruik
- Vast bed
Nadelen
- Relatief weinig leefruimte
- Relatief weinig bergruimte
- Lawaai tijdens het rijden door schuifdeur
Geschikt voor: stellen, kleine gezinnen en singles die graag flexibel zijn, maar toch een bepaalde mate aan comfort willen. Ook geliefd bij actieve pensionado’s.
De meest verkochte camper is de semi-integraal, oftewel half-integraal. In deze klasse heb je de meeste keuze qua merk, prijs, grootte en indeling. De semi-integraal camper is een mix tussen een alkoof camper en een integraal camper. De overgang van cabine naar woonruimte is minder opvallend en dat geldt ook voor de verhoging boven de cabine. Daardoor heeft de semi-integraal camper een sportief uiterlijk, wat veel mensen aanspreekt. Hij is 6 tot 8 meter lang en meestal geschikt voor vier personen. De cabinestoelen zijn betrokken bij het interieur, waardoor er een ruime zithoek ontstaat.
Voordelen
- Goede rijeigenschap door laag chassis
- Sportief imago, mooi gestroomlijnd
- Ruime zitgroep
- Relatief laag brandstofverbruik
Nadelen
- Beperkte stahoogte (meestal onder twee meter)
- Beperkt laadvermogen
- Beperkte bergruimte
Geschikt voor: gezinnen met of zonder kinderen die het graag groot en comfortabel hebben.
Deze camper is de koningsklasse onder de campers. De integraal camper wordt gekenmerkt door zijn panoramische voorruit, grote zijramen, extra hefbed, maar vooral zijn speciale opbouw. Het autochassis en de cabine zijn volledig geïntegreerd en sluiten naadloos op elkaar aan. Boven de cabine is plaats voor een hefbed. De integraal camper is tussen 6 tot 12 meter lang, meestal geschikt voor vier personen en de duurste camper in aanschaf.
Voordelen
- Zeer ruim
- Panoramische voorruit
- Goede isolatie
Nadelen
- Hoge prijs
- Door zijn grootte moeilijker te manoeuvreren en te parkeren
Geschikt voor: gezinnen met of zonder kinderen die het graag ruim en comfortabel hebben en alle luxe aan bord willen hebben en met alle luxe aan boord.
Ook zeer geschikt voor winterkampeerders. Ben je van plan om te gaan winterkamperen? Lees dan onze blog met tips en tricks voor het winterkamperen.
Een alkoof camper wordt gekenmerkt door het kleine vertrek boven de autocabine, de alkoof. De alkoof wordt door liefhebbers ook wel ‘het petje van de camper’ genoemd. De alkoof zorgt wel voor een hoge doorrijhoogte, maar het voordeel hiervan is dat de stahoogte binnenin ook ruim twee meter is. Ideaal voor de langere kampeerders! Deze camper bestaat al vele jaren en was een beetje vergeten, maar is tegenwoordig weer helemaal terug van weggeweest. Deze campers zijn 6,5 tot 7 meter lang en geschikt voor 2 tot 6 personen. Vooral verhuurbedrijven zijn gek op alkoof campers, omdat de alkoof camper een goede prijs-kwaliteitsverhouding heeft.
Voordelen
- Ruime stahoogte
- Veel ruimte
- Groot bed in de alkoof
Nadelen
- Windgevoelig
- Onoverzichtelijk door alkoof
- Hoog brandstofverbruik
- Beperkte wendbaarheid
Geschikt voor: gezinnen die graag veel ruimte hebben en lange mensen die waarde hechten aan een royale slaapruimte.
Geschikt voor: gezinnen die graag veel ruimte hebben en lange mensen die waarde hechten aan een royale slaapruimte.
Heb je voor jezelf bepaald welke soort camper je het meeste aanspreekt? Verdiep je dan wat meer in deze camper, lees reviews en reisberichten en ga een keer op pad met een gehuurde camper om te kijken of het echt wat voor je is!