Met de auto of camper onderweg in Europa? Dit moet je weten

Onderweg in Europa

Kun je ook bijna niet meer wachten tot het zover is? Je auto of camper volgeladen met koffers, de fietsen op de fietsendrager, je vakantieadres in de navigatie getikt en dan instappen en wegwezen! Maar hoe ga je nou zo voorbereid mogelijk de weg op met je auto of camper in Europa? Het is wel belangrijk dat je het nodige weet over de verkeersregels van het land waar je doorheen of naartoe rijdt en dat je van tevoren een paar dingen regelt. In dit blog geven wij jou een aantal tips.

Er gelden in Europa wat basis verkeersregels zoals rechts rijden en links inhalen. Rechts heeft voorrang indien anders aangegeven en trams hebben altijd voorrang. Maar er zijn ook verkeersregels die per land verschillen. Lees de verkeersregels van landen waar je doorheen rijdt goed door, want het zou zonde zijn als je een boete krijgt. We hebben voor de populairste vakantielanden de regels uitgezocht:

Je gaat er natuurlijk niet van uit, maar pech onderweg kan altijd gebeuren, ook in het buitenland. Is jouw pechhulp ook in het buitenland geldig? Ga onbezorgd op vakantie en sluit Wegenwacht Europa af. Als je pech hebt is het handig om een aantal dingen bij je te hebben, zoals bijvoorbeeld veiligheidshesjes en een gevarendriehoek, zo vallen jij en de auto meer op. Doe je gevarenlichten aan en laat alle inzittenden uitstappen. Zorg dat je veilig staat, dus achter de vangrail of in de berm.

Met bepaalde spullen aan boord maak je de rit makkelijker, veiliger en gezelliger. Er zijn een aantal zaken die we aanraden om te checken bij je voertuig voor vertrek, gebruik hiervoor de veilig vertrekken checklist. Daarnaast geven we in het blog Een lange autorit: wat neem ik mee? tips om de rit zo aangenaam mogelijk te maken!

In Europa heb je een aantal tolwegen. Een tolweg is een weg waarvoor de gebruiker op directe wijze betaalt om er gebruik van te mogen maken.

Contant betalen kan bij tolwegen vaak in een automaat. Bij de blauwe bordjes met muntstukken erop is contant betalen mogelijk. Bij sommige tolmaatschappijen accepteren ze alleen munten vanaf 10 cent en biljetten tot € 20. Bij de meeste tolpoortjes kun je ook met de Nederlandse bankpas betalen. Dit wordt meestal aangegeven met het Maestro logo. Het is wel aan te raden contant geld of een creditcard achter de hand te hebben. Met een creditcard kan bij alle poortjes worden betaald. Betalen met een prepaid creditcard is niet mogelijk.

Een tip voor de tolwegen is een tolbadge. Met de tolbadge betaal je elektronische tol op de snelwegen in Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië. De tolbadge bevestig je achter de voorruit en bij de tolpoort gaat de slagboom automatisch omhoog. Zo sta je dus niet meer in die lange rij! De kosten worden achteraf automatisch afgeschreven.
Let op: hiervoor moet een contract worden afgesloten. De tolbadge is daarom alleen handig als je regelmatig naar Frankrijk, Spanje, Portugal en/of Italië gaat. Ga je slechts één keer, dan kun je beter betalen met je creditcard of contant geld. Een tolbadge kun je bijvoorbeeld aanvragen in een ANWB-winkel.

In Nederland is er geen verplichte uitrusting maar in andere landen vaak wel. We raden je aan om in ieder geval altijd een gevarendriehoek, veiligheidshesje en verbanddoos bij je te hebben. Kijk op onderstaande kaart wat voor uitrusting je per land nodig hebt.
verplichte uitrusting auto
België*: Verbanddoos en brandblusser zijn niet verplicht wanneer je met een Nederlands kenteken rijdt, dus enkel wanneer je ter plekke een auto huurt.
Kroatië*: Reservelampen zijn niet verplicht bij auto’s met xenon, neon of LED verlichting. Rij je met een caravan of aanhanger, dan zijn twee gevarendriehoeken verplicht.
Slovenië*: Verbanddoos en reservelampen zijn niet verplicht wanneer je met een Nederlands kenteken rijdt, dus enkel wanneer je ter plekke een auto huurt. Rij je met een caravan of aanhanger, dan zijn twee gevarendriehoeken verplicht.
Spanje*: Rij je met een auto met Nederlands kenteken, dan is één gevarendriehoek verplicht. Rij je met een auto met Spaans kenteken, dan zijn twee gevarendriehoeken verplicht. Rij je met een caravan of aanhanger, dan is een brandblusser verplicht.
Zweden*: Gevarendriehoek is niet verplicht wanneer je met een Nederlands kenteken rijdt, dus enkel wanneer je ter plekke een auto huurt.

Steeds meer Europese landen voeren milieuzones in om luchtvervuiling tegen te gaan. Je krijgt alleen toegang tot deze zones als jouw voertuig aan bepaalde eisen voldoet. Oudere voertuigen met veel CO2-uitstoot mogen hier bijvoorbeeld niet meer rijden. In veel landen heb je daarnaast een milieusticker nodig om het gebied te mogen betreden. Elk land en vaak zelfs elke zone, hebben specifieke regels die soms letterlijk in één dag kunnen veranderen. De kans is groot dat als je in Europa op vakantie gaat je door een milieuzone reist. Houd de eisen dus goed in de gaten en zoek vooraf uit of je een milieusticker nodig hebt voor de gebieden waar je door rijdt.

Flitspaalsignalering is niet in alle landen toegestaan. Op vakantie naar of via een land met een verbod op flitspaalsignalering? Dan raden we aan om de software van dat land in zijn geheel van de navigatie te verwijderen. Het enkel uitschakelen van de functie is meestal niet voldoende. Voor navigatie kunnen ook afwijkende regels gelden, zo mag je in Frankrijk je telefoon gebruiken voor navigatie maar mag je deze tijdens het rijden niet bedienen. Bekijk de regels per land dus goed.


Naar welk land je ook gaat en waar je ook rijdt, maak er een leuke en vooral veilige rit van!


Deel dit artikel: