Met de auto of camper naar Kroatië? Dit moet je weten

met de auto of camper naar Kroatië

Als je op zoek bent naar een kampeervakantie in een veelzijdig land, dan is Kroatië een goede keuze. Heerlijk genieten van de prachtige natuur, rijke historie en mooie vissersdorpjes. Het is niet in de buurt, dus je bent een tijdje onderweg. Des te belangrijker om goed op de hoogte te zijn van alle verkeersregels. In dit blog lees je alles wat je moet weten als je met de auto of camper op vakantie naar Kroatië gaat.

Er gelden wat basisregels, zoals rechts rijden en links inhalen. Verder heeft rechts standaard voorrang en ook trams hebben altijd voorrang (tenzij anders aangegeven). Op rotondes hebben de bestuurders die zich al op de rotonde bevinden voorrang (tenzij anders aangegeven). Ook zijn er nog een aantal regels die anders zijn dan in Nederland:

  • Van 1 november t/m 31 maart is dimlicht of dagrijlicht (ook led) overdag verplicht. Buiten deze periode zijn automobilisten, net als in Nederland, overdag alleen verplicht licht te voeren wanneer het zicht slecht is.
  • In Kroatië geldt voor bestuurders jonger dan 24 jaar een absoluut alcoholverbod.
  • Iedereen die in het donker of overdag bij slecht zicht langs de weg loopt, is verplicht een reflector of lampje bij zich te dragen of een reflecterend veiligheidsvest te dragen.
  • Is er file? Dan moet je in het midden een reddingsstrook vrijhouden voor de hulpdiensten. Ook ben je verplicht een reddingsstrook te vormen als er een politie- of brandweer voertuig of ambulance met zwaailichten nadert.

In Nederland is het niet verplicht om bepaalde veiligheidsartikelen in de auto te hebben (het wordt alleen aanbevolen), maar in Kroatië zijn wel vijf dingen verplicht:

  • Gevarendriehoek (wanneer je met een caravan of aanhangwagen rijdt, heb je er twee nodig)
  • Veiligheidshesje (bij een ongeval of pech verplicht voor de bestuurder, maar ook aan te raden voor inzittenden)
  • Verbanddoos (nog houdbaar)
  • Reservelampen (niet als de auto is uitgerust met xenon-, neon- of ledverlichting)
  • Reservewiel, thuiskomertje of bandenreparatieset (niet als de auto op run-flat tires rijdt)

De maximumsnelheden in Kroatië komen niet geheel overeen met de snelheden in Nederland. Het zijn geen grote verschillen, maar het is altijd goed om eventuele boetes te voorkomen. Voor bestuurders jonger dan 25 jaar is de maximumsnelheid 10 km/h lager.

Binnen de bebouwde kom Buiten de bebouwde kom Autoweg Snelweg
Personenauto's, campers ≤ 3500 kg 50 km/h 90 km/h 110 km/h 130 km/h
Campers ≥ 3500kg 50 km/h 80 km/h 80 km/h 90 km/h
Personenauto's met aanhanger/caravan/vouwwagen 50 km/h 80 km/h 80 km/h 90 km/h
Motoren met aanhanger 50 km/h 80 km/h 80 km/h 80 km/h

Een parkeerverbod wordt aangegeven door belijningen langs de kant van de weg. Voor de rest zijn de regels hetzelfde als in Nederland.

Vrijwel alle autosnelwegen in Kroatië zijn tolwegen. Als je contant wil betalen zorg er dan voor dat je bij een bemand tolpoortje staat. Je kunt aan de loketten met euro’s, kuna’s of met een creditcard betalen.

Tip: koop een tolbadge onder de naam ENC. Met een ENC-tolbadge krijg je circa 20% korting op de toltarieven en hoef je bij drukte niet in lange rijen te wachten. De tolbadge is verkrijgbaar bij de tolstations.

Flitspaalsignalering op je navigatiesysteem is in Kroatië toegestaan. Het gebruik en in bezit hebben van radardetectie-apparatuur is in Kroatië net als in alle Europese landen verboden.

In Kroatië is het verboden om als bestuurder een mobiele telefoon vast te houden. Let op: dit geldt ook voor fietsers en wanneer je stilstaat in bijvoorbeeld een file of bij een stoplicht. Je mag alleen een mobiele telefoon vasthouden wanneer je stilstaat langs de weg. Handsfree bellen is wel toegestaan.

Kinderen jonger dan 2 jaar moeten met de rug naar voren in een goedgekeurd en passend kinderzitje worden vervoerd. Als het zitje op een zitplek met een airbag wordt geplaatst, moet de airbag uitgeschakeld zijn. Kinderen van 2 tot 5 jaar moeten in een goedgekeurd en passend kinderzitje op de achterbank van de auto worden vervoerd. Kinderen van 5 tot 12 jaar moeten achter in de auto worden vervoerd in een goedgekeurd en passend kinderzitje of op een passende en goedgekeurde zittingverhoger.

In de bergen heeft stijgend verkeer voorrang op dalend verkeer. Het dalend voertuig moet dan mogelijk achteruit rijden, tenzij het stijgende voertuig zich dichter bij een uitwijkplaats bevindt.

De fietsen op een fietsendrager mogen aan beide kanten maximaal 20 cm uitsteken. Als de fietsendrager de achterlichten en reflectoren van je voertuig (geheel) bedekt, moet deze voorzien zijn van een verlichtingsbalk. Als de fietsendrager de kentekenplaat van je voertuig (geheel) bedekt, ben je verplicht om een witte kentekenplaat met het kenteken van je voertuig te gebruiken.

In Kroatië zijn fietsers onder de 16 jaar verplicht een fietshelm te dragen.

In Kroatië zijn niet alle soorten brandstof verkrijgbaar. De soorten die verkrijgbaar zijn hebben meestal een andere naam:

  • Euro 95: Eurosuper 95, Bez Dovni Benzin of Bezolovni benzin.
  • B7: Eurodiesel. Tank geen 'plavi dizel'. Dit is blauwe diesel en is niet geschikt voor de auto of camper.

In de grote steden en langs belangrijke doorgaande wegen zijn de tankstations vaak dag en nacht open.

Het is tot slot wel handig om een paar uitdrukkingen die je op verkeersborden tegen kunt komen te herkennen. We hebben er een paar op een rijtje gezet.

Kroatisch Nederlands
Cestarina Tol
Izlaz Uitgang, afrit
Odmorište Parkeerplaats, wegrestaurant, tankstation
Krivi smjer Verkeerde richting
Policija Politie
Lijevo Links
Pravo Rechts
Pješačka zona Voetgangersgebied
Carina Douane


Wij wensen je een veilige rit naar en door Kroatië!


Deel dit artikel: