Op zoek naar een nieuwe kraan voor in je caravan, camper of boot? Dan ben je er waarschijnlijk al achter dat het niet zo eenvoudig is om de juiste kraan te vinden, aangezien kranen er in veel verschillende soorten en maten zijn. Bij de aanschaf van een waterkraan voor in je caravan, camper of boot is het belangrijk om eerst het boorgat in de wasbak en de dikte van het aanrechtblad te meten. Daarnaast is het ook handig om alvast na te denken over welk type kraan je wilt en met welke aansluiting. Ben je benieuwd wat dit precies betekent en waar je nog meer aan moet denken als je een caravan kraan gaat vervangen? Wij leggen het je uit in dit blog!
Er zijn 5 dingen waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf van een kraan:
1. Hoe groot is het boorgat in de wasbak of aanrechtblad?
Het boorgat is het gat in de wasbak of aanrechtblad waar de waterkraan doorheen moet om gemonteerd te worden. Het is altijd verstandig om zelf op te meten hoe groot dit gat is. Er zijn heel veel verschillende maten en het is niet per caravan/camper of boot bekend welke maat dit precies is.
Voorbeeld: Als je bij een kraan een boorgat ziet staan van 27 mm, dan betekent het dat het gat in jouw wasbak of aanrechtblad in de caravan niet groter mag zijn dan 27 mm. Als dit gat groter is, dan past de kraan niet.
2. Hoe dik is het aanrechtblad?
Caravans, campers en boten hebben verschillende soorten aanrechtbladen. De één is van kunststof en zeer dun en de ander is van hout en een stuk dikker. De dikte van het aanrechtblad wordt bij een kraan ook wel de inbouwhoogte of bladdoorvoer genoemd.
Voorbeeld: Staat er bij de kraan die je graag wilt hebben een bladdoorvoer van 35 mm? Dan betekent het dat je aanrechtblad maximaal 35 mm dik mag zijn, wil deze kraan passen. Dit komt doordat de schroefdraad, het geribbelde stukje onderaan de kraan, door het aanrechtblad gaat zodat de kraan vervolgens gemonteerd kan worden. Is je aanrechtblad dikker dan de schroefdraad van de kraan? Dan lukt het niet om de kraan te monteren.
3. Wil ik een neerklapbare kraan?
Ook deze term kom je vaak tegen bij de aanschaf van een kraan. Een neerklapbare uitloop betekent dat de kraan naar beneden geklapt kan worden, zoals de Reich Mengkraan Keramik Samba. Dit is erg handig als je bijvoorbeeld een wasbak hebt met een glazen afdekplaat. Je klapt de kraan in en kunt vervolgens de wasbak afdekken met de glasplaat.
Voorbeeld: Staat er bij de informatie over de kraan een opbouwhoogte (bij neergeklapte uitloop van 4 centimeter) dan betekent het dat de kraan nog 4 cm hoog is als de kraan ingeklapt is.
4. Ga ik voor een standaard of flexibele aansluiting?
Vervolgens is het belangrijk na te denken over de aansluiting van de kraan. In ons assortiment hebben we kranen met twee soorten aansluitingen:
Standaard aansluiting A Flexibele aansluiting F
Op deze aansluiting verbind je de waterslangen. Zoals je op de afbeeldingen kunt zien, biedt de flexibele aansluiting F iets meer mogelijkheden dan de standaard aansluiting A, gezien de lengte en de flexibiliteit. Als je bij het vervangen van je kraan bijvoorbeeld erg lastig bij de waterslangen komt, dan is de aansluiting F een makkelijke oplossing.
5. Kies ik voor een mengkraan of koudwaterkraan?
Tot slot heb je nog de keuze uit twee verschillende kranen: een koudwaterkraan en een mengkraan.
Koudwaterkraan
Een koudwaterkraan heeft alleen een aansluiting voor koud water. Dit gebruik je bijvoorbeeld voor de wasbak op de caravanbadkamer, net als thuis op het toilet. Je gebruikt daar over het algemeen alleen koud water.
Mengkraan
Aan een mengkraan zit een aansluiting voor zowel warm als koud water. Een mengkraan wordt vaak in de wasbak van de keuken gebruikt, omdat je daar vaker warm water gebruikt, voor de afwas bijvoorbeeld.
Kortom, het is belangrijk dat je het boorgat en de dikte van het aanrechtblad zelf meet om erachter te komen welke kraan in jouw caravan past. Daarnaast is het belangrijk dat je nadenkt over welke aansluiting het beste werkt, of je een mengkraan of koudwaterkraan wilt en of je een kraan wilt die je kunt inklappen.
Als je een fijne kraan hebt uitgekozen, wil je natuurlijk ook een constante waterstraal uit de kraan. Lees onze tips wat je hiervoor kunt doen: Hoe krijg ik een constante waterstraal uit mijn kraan?.