Keuzehulp camping kachels: welke kachel kies ik voor mijn (voor)tent?

keuzehulp camping kachels

Met een goede kachel zit je er altijd warmpjes bij op de camping. We onderscheiden 3 soorten kachels: elektrisch, gas en petroleum. Benieuwd welke kachel het beste bij jou past? Wij hebben de voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet!

  1. Elektrische kachel
  2. Gaskachel
  3. Petroleum kachel

Voor- en nadelen per type kachel
Type kachel Voordelen Nadelen
Elektrisch + Compact
+ Stekker in het stopcontact en klaar voor gebruik
- Niet geschikt voor grote ruimtes
- Verwarmt vrij langzaam in vergelijking met andere kachels
- Afhankelijk van stroomvoorziening
Gas + Grote capaciteit
+ Geschikt voor grote ruimtes
+ Snel op temperatuur
+ Gemakkelijk te verplaatsen
+ Niet afhankelijk van de stroomvoorziening van de camping
- Opletten met kinderen/huisdieren: de kachel wordt erg warm aan de voorkant
- Extra benodigdheden: gasfles en drukregelaarset
Kous (petroleum) + Grote capaciteit
+ Compact
+ Erg snel op temperatuur
+ Gemakkelijk te verplaatsen
+ Hoog rendement
+ Zuinig in verbruik
- Sterkere geur
Laser (petroleum) + Grote capaciteit
+ Compact
+ Geschikt voor grote ruimtes
+ Erg snel op temperatuur
+ Gemakkelijk te verplaatsen
+ Op de graad nauwkeurig in te stellen
+ Ventilator die zorgt voor gelijkmatige warmteverdeling
+ Hoog rendement
+ Zuinig in verbruik
- Stroom én brandstof verbruik

Tip: 100 watt kan ongeveer 1 m3 verwarmen in een acceptabele tijd van +/- een half uur. Dat wil dus zeggen dat een gaskachel van bijvoorbeeld 4200 Watt geschikt zou zijn voor een ruimte van 42m3. Het is dus niet nodig om voor een kleine ruimte een kachel te kopen met een hoge capaciteit. Voor een grote ruimte is het wel erg belangrijk om hier op te letten, anders blijft het fris.

1. Elektrische kachel

Een elektrische kachel is makkelijk en snel: je steekt de stekker in het stopcontact en hij begint direct met verwarmen. Een elektrische kachel heeft een verwarmingscapaciteit van maximaal 1500 watt, dit komt omdat je de kachel anders niet op de gemiddelde camping kunt aansluiten. Het verwarmen met een elektrische kachel duurt over het algemeen wat langer, maar voor kleine ruimtes of als bijverwarming is een elektrische kachel ideaal. Populaire elektrische kachels zijn de Mestic MMK-150 en de Eurom Safe-T-heater 1500.

Beveiliging

  • Omvalbeveiliging: mocht de kachel omvallen dan schakelt de kachel automatisch uit.
  • Oververhittingsbeveiliging: bij oververhitting schakelt de kachel automatisch uit.

Ampère

Houd rekening met hoeveel ampère je op de camping kunt gebruiken (ampère = wattage / voltage). De voltage van een elektrische kachel voor op de camping is altijd 230 volt.

Kies je voor een elektrische campingkachel? Lees dan ook onze keuzehulp elektrische kachels.

2. Gaskachel

Gaskachels hebben een grotere capaciteit dan elektrische kachels. Dat wil zeggen dat een gaskachel heel warm wordt en een groter oppervlak kan verwarmen. De meeste gaskachels hebben een verwarmingscapaciteit rond de 4000 watt. Met een gaskachel heb je dus minder geduld nodig bij het verwarmen van je (voor)tent vergeleken met bijvoorbeeld een elektrische kachel. Een gaskachel wordt aan de voorkant erg warm, waardoor je wel extra goed op moet letten met kinderen en honden.

Beveiliging

  • Thermische beveiliging: wanneer de waakvlam uitwaait of uitvalt zorgt de thermische beveiliging ervoor dat de gastoevoer stopt.
  • Omvalbeveiliging: mocht de kachel omvallen dan schakelt de kachel automatisch uit..
  • Zuurstofgebrek beveiliging: bij te weinig zuurstof schakelt de kachel automatisch uit.

Ventilatie

Bij een gaskachel is het heel belangrijk dat je goed ventileert. Als je goed ventileert, komt er voldoende zuurstof binnen in de ruimte die je verwarmt. Bij te weinig zuurstof ontstaat er een onvolledige verbranding en daarbij komt koolmonoxide vrij. Bij gebruik van een gaskachel kun je voor de zekerheid een koolmonoxidemelder plaatsen. Met deze melder word je gewaarschuwd op het moment dat er koolmonoxide vrijkomt.

Drukregelaarset

Bij een gaskachel heb je altijd een drukregelaarset nodig. Deze zit niet bij de gaskachels inbegrepen. Een drukregelaar zorgt voor een constante gasdruk, wat erg belangrijk is bij gasapparatuur.

keuzehulp camping kachels

Gaat jouw keuze uit naar een gaskachel? In onze keuzehulp gaskachels lees je alles over de verschillende soorten gaskachels.

3. Petroleum kachel

Petroleum kachels werken op brandstof. Petroleum kachels zijn over het algemeen kleine kachels, maar hebben wel een hoge capaciteit. Dat betekent dat ze snel een grote ruimte kunnen verwarmen. Net zoals bij gaskachels is goede ventilatie noodzakelijk. Dit zorgt voor voldoende zuurstof in de ruimte, maar zorgt er ook voor dat de kachel op de meest efficiënte manier kan werken. We onderscheiden twee soorten petroleum kachels: de kouskachel en de laserkachel. Beide petroleum kachels hebben een rendement van bijna 100%. Door de slimme verbrandingssystemen wordt bijna alle gebruikte brandstof omgezet in warmte.

Kouskachel

Een groot voordeel van de kouskachel is dat je geen stroom nodig hebt, want de ontsteking werkt op batterijen. Je kunt de kachel dus overal neerzetten en eenvoudig verplaatsen. Een kouskachel heeft over het algemeen wel een iets sterkere geur dan een laserkachel.

Laser kachel

Voor het gebruik van een laserkachel heb je wel stroom nodig. Een laserkachel wordt namelijk elektronisch aangestuurd en bevat een thermostaat waarmee je hem op de graad nauwkeurig kunt instellen. De laser kachel heeft geen elektriciteit nodig voor het opwekken van warmte, maar voor het bedienen van het elektronisch display en voor de ventilator die ervoor zorgt dat de warmte gelijkmatig wordt verdeeld.

Beveiliging

  • Omvalbeveiliging: mocht de kachel omvallen dan schakelt de kachel automatisch uit.
  • Oververhittingsbeveiliging: wanneer de kachel van binnen te warm wordt, schakelt deze automatisch uit.
  • CO2 sensor: bij onvoldoende ventilatie schakelt de kachel automatisch uit.
  • Vorstbeveiliging: laserkachels zijn voorzien van een vorstbeveiliging, dit houdt in dat je de kachel zo in kunt stellen dat de temperatuur in de ruimte niet lager wordt dan 5 graden.

Ben je benieuwd naar meer informatie over petroleum kachels? Lees dan onze keuzehulp petroleumkachels.


Deel dit artikel: