Voor iedereen heeft comfort een andere betekenis. De één ligt het liefst op een zo hard mogelijk matras, en de ander houdt van een zacht bed. Hetzelfde geldt ook voor slaapmatten op de camping, er zijn verschillende opties waaruit je kunt kiezen. In dit blog vertellen we je alles wat je moet weten over een slaapmat.
Verschillende soorten slaapmatten
Een slaapmat is een oprolbaar matras die meegenomen kan worden naar de camping of bijvoorbeeld tijdens het backpacken. Een slaapmat zorgt voor warmte-isolatie en beschermt tegen scherpe voorwerpen. Dikkere slaapmatten zorgen voor extra comfort. Het verschil met een luchtbed is dat er naast lucht ook een isolerende vulling in de slaapmat zit. Slaapmatten kunnen we verdelen in drie verschillende soorten: lichtgewicht slaapmatten, trekkers slaapmatten en zelfopblazende slaapmatten.
1. Lichtgewicht slaapmat
De lichtgewicht slaapmat is er in verschillende varianten. Zo is er de dunne zelfopblaasbare slaapmat, maar ook een noppenmatras of schuim slaapmat valt hieronder. De meeste lichtgewicht slaapmatten zijn lichter dan 1 kilo en zijn klein en compact op te vouwen of rollen.
2. Trekkers slaapmat
Er zijn ook lichtgewicht slaapmatjes speciaal voor backpackers. Het verschil met andere lichtgewicht slaapmatten is de isolatie. Een lichtgewicht slaapmat gevuld met isolatiemateriaal is uitermate geschikt voor backpackers die kamperen op plekken waar het ‘s nachts wat kouder is. Naast dat ze comfort en isolatie bieden, zijn de trekkers slaapmatten ook compact op te vouwen.
3. Zelfopblazende slaapmat
Door de meeste kampeerders wordt de dikkere zelfopblazende slaapmat gebruikt. Door de dikte zijn ze wel zwaarder van gewicht en minder compact op te vouwen dan de trekking matjes. Het buitenmateriaal van de matten is gemaakt van polyester of polyethyleen en aan de binnenkant zit een vulling van schuim. Wanneer het ventiel wordt geopend, vult de mat zich met lucht. Als je de slaapmat weer wilt opruimen kun je het ventiel weer openen en de lucht eruit drukken. De zelfopblazende slaapmatten zijn er in verschillende diktes, maten en isolatiewaarden. Zo voelt de ene slaapmat meer aan als een matras, zoals bijvoorbeeld de Obelink Sleepwell. Maar er zijn ook selfinflatable slaapmatten die wat harder zijn, wat bijvoorbeeld weer goed is als je rugklachten hebt.
Slaapmat opbergen
Slaapmatten worden vrijwel altijd in een opberghoes geleverd. Deze opberghoes is ideaal voor onderweg, zodat je de slaapmat zo compact mogelijk mee kunt nemen. Voor het opbergen van de slaapmat is het echter beter om de slaapmat volledig uit te rollen en de ventielen open te draaien, zo blijft de vulling van de slaapmat in goede conditie. Meer weten over het opbergen van een zelfopblazende slaapmat? Lees dan eens ons blog Hoe berg ik een zelfopblazende slaapmat op?
R-waarde van slaapmat
De R-waarde of R-value van een slaapmat staat voor de isolatiewaarde. De R-waarde kan variëren van 1 tot 11, hoe hoger dit getal, hoe beter de mat geïsoleerd is. Ga je in het naseizoen of in de winter kamperen, dan is het belangrijk om te kiezen voor een slaapmat met een hoge R-waarde.
- < 2,5: Geschikt voor in de zomer, lente of herfst, zelfs tot temperaturen tegen het vriespunt.
- 2,5 - 4,5: Geschikt voor alle seizoenen. Met deze R-waarde is het matje ook warm genoeg om te gebruiken bij vorst tot ongeveer -11° C.
- > 4,5: Geschikt voor strenge winters, bij bijvoorbeeld sneeuwval of als het vriest. Bij lichte vorst voldoet een R-waarde tot 4.5, maar vanaf -11° C kies je voor een R-waarde hoger dan 4.5.
Let op: Niet van iedere slaapmat is de R-waarde bekend. Houd er rekening mee dat als er geen R-waarde vermeld is, de slaapmat waarschijnlijk alleen geschikt is in de zomer. Bij een slaapmat die ervoor gemaakt is om te gebruiken in koude temperaturen, staat vrijwel altijd een R-waarde aangegeven. Meer weten over de R-waarde van een slaapmat? Je leest er alles over in het blog Wat betekent de R-waarde van een slaapmat?.