Opblaasbare tenten, opblaasbare voortenten en opblaasbare luifels zijn populair onder kampeerders vanwege het gemak waarmee ze worden opgezet. In tegenstelling tot een tent met stokken kan een opblaasbare (voor)tent sneller inzakken. Dit kan verschillende oorzaken hebben. In deze blog leggen we je uit wat je kunt doen als je merkt dat je opblaasbare tent, voortent of luifel lucht verliest.
- Waarom loopt mijn opblaasbare tent, voortent of luifel langzaam leeg?
- Hoe vind ik het lek in mijn opblaasbare tent, voortent of luifel?
- Hoe repareer ik een lek in mijn opblaasbare tent, voortent of luifel?
- Hoe voorkom je luchtverlies van je opblaasbare tent, voortent of luifel?
Waarom loopt mijn opblaasbare tent, voortent of luifel langzaam leeg?
Er zijn verschillende redenen waarom je tent of luifel lucht kan verliezen. Dit hoeft niet altijd te betekenen dat er een lek is; het kan ook het gevolg zijn van andere factoren, zoals temperatuurschommelingen.
Controleer de luchtdruk van je (voor)tent of luifel
Een van de belangrijkste oorzaken van een ingezakte tent is een te lage luchtdruk. Buitentemperaturen kunnen de luchtdruk in de buizen beïnvloeden. Als je je (voor)tent of luifel bij warm weer opzet, kan de luchtdruk dalen wanneer het in de nacht kouder wordt, waardoor je tent 's ochtends wat ingezakt is. In dit geval hoef je de tent niet meteen bij te pompen, omdat de luchtdruk zich vanzelf herstelt als het in de middag weer opwarmt. Let op: check of alle verbinders 'open' staan als je een connected voortent hebt, zodat de lucht in de luchtbuizen door het hele frame kan verdelen.
Idealiter zou de luchtdruk in je opblaasbare (voor)tent of luifel tussen de 7 en 9 PSI moeten liggen. Als je twijfelt, controleer de luchtdruk dan even! Kampeer je voor een langere tijd, dan is het sowieso verstandig om de luchtdruk af en toe even te checken. Meer informatie over het meten van de luchtdruk en de invloed van de buitentemperatuur op de luchtdruk lees je in de blog 'Hoeveel luchtdruk in een opblaasbare (voor)tent?'.
Heb je bovenstaande doorlopen, maar blijft je (voor)tent of luifel lucht verliezen? Dan kun je onderstaand stappenplan volgen.
Hoe vind ik het lek in mijn opblaasbare tent, voortent of luifel?
Om te achterhalen waar het lek zit, hebben wij een handig stappenplan gemaakt.
1. Controleer de ventielen
Een veelvoorkomende oorzaak van luchtverlies is een niet goed afgesloten of kapot ventiel. Zorg ervoor dat alle ventielen goed dicht zitten en er geen lucht ontsnapt. Let op: bij een connected tenten moeten de ventielen tussen de luchtbuizen juist wel open staan.
2. Controleer de connectors van je opblaasbare tent
Deze stap is alleen nodig als je een connected (voor)tent hebt.
Het lek kan bij deze tenten namelijk ook nog in de connectors zitten. Connectors zijn de slangetjes die alle luchtbuizen onderling verbinden. Deze zijn voorzien van kraantjes of een draaisluiting (zie onderstaande afbeelding). Controleer zowel het slangetje als het kraantje/de draaisluiting. Deze kunnen beide lucht verliezen en lek zijn.
3. Controleer de luchtslangen
Als de ventielen (en connectors) in orde zijn, kan het lek in de luchtslangen zitten. De makkelijkste manier om te achterhalen waar het lek bij een connected tent zit, is om deze volledig op te pompen terwijl alle connectors open zijn. Als de tent eenmaal de juiste druk heeft, sluit je de connectors. De slang die lucht verliest wordt zacht. Lek gevonden!
Belangrijk: open nooit de rits van de luchtslang als er nog druk op staat. Laat eerst de lucht ontsnappen voordat je deze verder onderzoekt op gaatjes of scheuren.
Hoe repareer ik een lek in mijn opblaasbare tent, voortent of luifel?
Als je weet waar het lek zit, kun je kijken naar de beste reparatiemethode. In veel gevallen kun je kleine beschadigingen eenvoudig zelf herstellen terwijl grotere lekken soms wat meer werk vereisen.
1. Repareer een klein lek met een reparatiesetje
Heb je een klein gaatje of lek gevonden in de luchtslang? In veel gevallen kun je dit eenvoudig zelf repareren met een reparatieset voor opblaasbare tenten. Volg hierbij de instructies van de fabrikant om schade te voorkomen. Zorg ervoor dat je altijd een reparatieset bij de hand hebt, vooral tijdens langere kampeertrips.
2. Luchtslang van tent of luifel vervangen
Soms is het lek te groot om met een reparatiesetje te repareren of bevindt het zich op een lastige plek. In dit geval kan het zijn dat je de hele luchtslang moet vervangen. Controleer of je de juiste luchtslang voor jouw model kunt bestellen. In de blog 'Hoe repareer ik een tent luchtslang?' leggen we je uit hoe je de luchtslang vervangt.
Is de luchtslang niet apart verkrijgbaar? Neem dan contact op voor meer informatie.
Hoe voorkom je luchtverlies van je opblaasbare tent, voortent of luifel?
Wij hebben nog een aantal laatste tips om luchtverlies zoveel mogelijk te voorkomen:
- Controleer de luchtdruk regelmatig, vooral als je langer op dezelfde plek blijft.
- Berg je tent, voortent of luifel zorgvuldig op. Zorg dat deze altijd schoon en droog is en vermijd scherpe voorwerpen die schade kunnen veroorzaken.
- Blaas de tent op volgens de richtlijnen van de fabrikant (7-9 PSI).
Zorg voor een goede luchtdruk, controleer op lekken en voer op tijd reparaties uit om zo lang mogelijk te genieten van je kampeeruitrusting!