Wat is thermokleding en hoe werkt het?

wat is thermokleding

Waar thermokleding vroeger veel gebruikt werd als onderlaag voor inwoners van koude landen, wordt het tegenwoordig met name in de (outdoor)sportwereld gebruikt. Thermo ondergoed, ook wel basislaag genoemd, is dan ook iets wat vrijwel iedere buitensporter in zijn of haar kast heeft hangen. Maar wat is thermokleding nu eigenlijk? Waarvan is thermokleding gemaakt en hoe draag je het? In dit blog geven we antwoord op deze vragen!

Laten we eerlijk zijn: van thermokleding krijg je het niet automatisch warm. Een thermoshirt zorgt ervoor dat je lichaam op temperatuur blijft. Het is dus niet gek dat je het aan het begin van een workout nog wat frisjes hebt, want je lichaam moet zichzelf dan nog opwarmen. Maak je dus vooral geen zorgen als je het de eerste 10 minuten nog koud hebt. Sterker nog: wanneer je al op de ideale temperatuur bent als je begint, heb je te veel kleren aan (dit geldt natuurlijk niet wanneer het buiten 30 graden is). Thermokleding heeft de volgende functies:

  • Wanneer je jezelf opwarmt door middel van inspanning houdt thermokleding deze warmte vast.
  • Thermokleding voert zweet en warmte af naar buiten/de tweede laag.

Thermo ondergoed is dus niet alleen bedoeld voor in de winter, maar ook voor in de zomer of binnensporten. In de winter houdt het je warm en in de zomer/binnen zorgt een thermoshirt ervoor dat je het juist niet te warm krijgt. Daarnaast heeft thermokleding nog een ander voordeel: schuurplekken voorkomen. Doordat thermokleding naadloos is en goed aansluit op de huid, voorkomt het schuurplekken.

Thermokleding wordt van verschillende materialen gemaakt, waarbij veelal kunststof wordt gebruikt. Kunststoffen zoals polyester nemen namelijk weinig vocht op en zijn uitermate geschikt voor het afvoeren van zweet naar buiten. Soms wordt polyester gecombineerd met polyamide, een soortgelijke kunststof. Polyamide is net iets sterker en vormvaster dan polyester, maar ook erg elastisch. Een andere kunststof die vaak wordt toegevoegd is elastaan, dit zorgt voor stretch. Sommige merken, zoals Nomad, kiezen ervoor om merino wol te verwerken in thermo ondergoed. Merino wol is net als polyester erg geschikt voor thermokleding. Het materiaal isoleert, ademt en kriebelt niet. Een ander groot voordeel van merino wol is dat het reukloos is en daardoor is het perfect voor langere reizen waarbij je niet teveel kleding mee kunt nemen.

Thermokleding doet het beste haar werk wanneer het direct op de huid wordt gedragen. De thermokleding is dus, na een eventuele sportbeha voor dames, altijd de eerste laag. Thermokleding volstaat echter bijna nooit alleen: over de thermokleding draag je nog een extra laag, zoals een sportshirt. Mocht het koud zijn, regenen of hard waaien, kun je ervoor kiezen een extra jas te dragen. Je maakt dan gebruik van het 3 lagen systeem. Hoe dat systeem precies werkt lees je hieronder.

Het drie lagen systeem

Het drie lagen systeem is perfect toe te passen voor de kledingkeuze van het bovenlichaam en wordt veel gebruikt door wandelaars en buitensporters. Door het systeem toe te passen blijft het lichaam in alle omstandigheden op temperatuur. Het drie lagen systeem bestaat uit - zoals de naam al zegt - drie lagen: zweetafvoer, isolatie en wind- en waterdichtheid.

  • De onderlaag zorgt voor zweetafvoer en houdt de huid droog. Thermo ondergoed is hier perfect voor en wordt dus ook bijna altijd als eerste laag gebruikt.
  • De tussenlaag isoleert en voert het transpiratievocht verder af naar buiten. Bijvoorbeeld een sportshirt of fleece.
  • De buitenlaag beschermt tegen weersomstandigheden zoals kou, wind, regen en sneeuw. Denk aan een waterafstotend windjack.

Meer informatie over het 3-lagensysteem lees je in ons blog Hoe werkt het 3-lagensysteem?

Thermokleding

Het twee lagen systeem

Is het te warm voor drie lagen? Dan kun je er uiteraard voor kiezen om een laag minder te dragen. De onderlaag met thermokleding blijft echter altijd de basis. Wanneer je geen last hebt van weersomstandigheden kun je ervoor kiezen de buitenlaag achterwege te laten. Als het hard waait of regent maar het alsnog warm genoeg is, kun je de tussenlaag thuis laten.

Zoals al eerder benoemd in dit blog is thermo ondergoed geschikt voor in de winter, maar ook voor in de zomer. De meeste thermokleding is te gebruiken in beide situaties, maar er is ook thermo ondergoed speciaal voor koud of warm weer.

Thermokleding voor in de zomer

Met warm weer wil je natuurlijk dat zweet zo snel mogelijk wordt afgevoerd naar buiten toe. Hiervoor kun je het beste kiezen voor dun thermo ondergoed dat goed aansluit op de huid. Wanneer het buiten warm genoeg is kun je er natuurlijk ook voor kiezen om zonder extra laag naar buiten te gaan.

Thermokleding voor in de lente/herfst

In deze seizoenen zijn beide functies van thermokleding extra van belang: het is immers frisjes buiten en je gaat ook zweten.

Thermokleding voor in de winter

In de winter is het daarentegen juist belangrijk dat de lichaamswarmte wordt vastgehouden. Dan kun je beter kiezen voor thermokleding die iets minder strak zit en wat dikker is. Bijvoorbeeld het thermo ondergoed van Nomad met merino wol. Daarnaast hebben we ook de Active Comfort lijn van Craft, die uitermate geschikt is voor temperaturen tussen de -10 en 0 graden en dus ideaal is voor in de winter.


Kortom: thermo ondergoed heeft verschillende functies en veel voordelen voor buitensporters. Wandel je graag en doe je dit ook graag in het najaar? Lees dan ook ons blog met tips voor wandelkleding in het najaar eens.


Deel dit artikel: