Wat is de waterkolom van een tent?

Wat is de waterkolom van een tent?

Ben je op zoek naar een nieuwe tent of heb je er al een op het oog? Dan wil je waarschijnlijk graag weten hoe waterdicht een tent is. Wanneer je door de specificaties kijkt zie je vaak de term 'waterkolom' of 'PU' met een getal erachter. Dit getal geeft weer hoe waterdicht een tent is. Hoe dat precies zit, lees je in dit blog!

Let op: de waterkolom of PU waarde wordt alleen bij polyester tenten gebruikt om de waterdichtheid uit te drukken. Heb je een tent van katoen of polykatoen? Ga dan door naar de laatste alinea.

Wat is de waterkolom van een tent?

De 'waterkolom' geeft weer hoeveel waterdruk een tentdoek kan hebben. Hier wordt ook de term 'PU' voor gebruikt. De meeste tenten hebben namelijk een coating van polyurethaan (PU). De PU waarde geeft aan hoeveel mm waterdruk een tentdoek per ø inch (2,54 cm) kan hebben voordat deze water doorlaat.

Voorbeeld: Stel je hebt een tent met een waterkolom van 3000 mm en je zou een lange ronde buis met een diameter van een inch strak op het tentdoek plaatsen, dan kun je deze tot 3 meter vol kunnen vullen voordat het doek water doorlaat.

Nu zul je waarschijnlijk niet snel een lange buis van 3 meter op je tent zetten, maar je moet er ook rekening mee houden dat de neerslagsnelheid van belang is. Hoe harder de druppels op het tentdoek terecht komen, hoe hoger de waterdruk is. Daarnaast heeft de druk niet alleen betrekking op water, wanneer er iets tegen de tent aanstaat zal het ook sneller door de tent lekken. Druk je bijvoorbeeld tijdens een regenbui met een vinger hard op het doek, dan zal het op die plek sneller doorlekken.

Voorbeeld: Heeft een tent bijvoorbeeld een waterkolom van 1500 mm? Dan kan één ø inch een druk aan van 1500 mm zonder te lekken. Deze druk is vergelijkbaar met het gewicht van 1500 mm water, namelijk 1,5 kg.

Bij hoeveel mm PU is een polyester tent waterdicht?

Alle tenten zijn waterafstotend, ze zijn echter niet allemaal waterdicht en kunnen niet dezelfde hoeveelheid druk aan. Al vanaf 800 mm wordt een tent als waterdicht beschouwd.

  • 0 tot 800 mm: Waterafstotend, maar niet waterdicht.
  • 800 tot 5.000 mm: Waterdicht tegen regen. Wanneer er tegen de tent aangeleund wordt of iets tegen de tent aanstaat kan het lekken.
  • 5.000 tot 15.000 mm: Waterdicht tegen regen en verschillende vormen van druk.

We raden aan om voor een tent met een waterkolom van minimaal 1.500 mm te gaan. De coating slijt namelijk door de jaren heen, waardoor ook de PU waarde omlaag gaat. Wil je voor zekerheid gaan of wil je lang van de tent kunnen genieten? Kies dan voor een waterkolom van minimaal 3.000 mm zoals de Obelink Lugano 6 of Coleman Cook.

Hoe zie ik welke waterkolom een tent heeft?

Op onze website benoemen we bij iedere polyester tent de waterkolom. De waterkolom geven we weer in polyurethaan (PU). Je vindt de PU waarde bij de productspecificaties onder het kopje 'materiaal'.

Welke waterkolom kies je bij een grondzeil?

Bij een grondzeil kies je voor een hogere waarde. Een grondzeil is waterdicht vanaf een waterkolom van 5.000 mm. Doordat er zware spullen op komen te staan en er ook op wordt geslapen en gezeten, komt er een hoge druk op het grondzeil te staan. Dit verklaart de hogere waterkolom.

Hoe zit het met de waterdichtheid van een katoenen of polykatoenen tent?

Als je een katoenen of polykatoenen tentdoek onder een microscoop zou leggen zie je kleine gaatjes in het doek, wanneer deze nat worden zwelt het garen op zodat water er niet doorheen komt. Ook worden katoenen/polykatoenen tenten geïmpregneerd. Wanneer je een tent van dit materiaal koopt zijn ze al geïmpregneerd in de fabriek, dit hoef je dus niet meteen zelf nog een keer te doen. Dankzij de impregnering wordt het doek waterafstotend. Aangezien deze tenten geïmpregneerd zijn, en er dus geen coating op het doek zit, wordt er geen PU waarde aangegeven.

Tip: Bij een katoenen of polykatoenen tent is het aan te raden om de tent een keer nat te maken met bijvoorbeeld een tuinslang voordat je echte kampeervakantie begint. Op deze manier krijgen de garen al de kans om op te zwellen en verspreidt het impregneermiddel zich goed. Zo heb je geen last van lekkage bij de eerste regenbui tijdens je vakantie!

Wanneer je een polyester tent kiest met een hoge waterkolom zul je langer kunnen genieten van een waterdichte tent. Gaat je tent toch lekken na een aantal jaar? Dan kun je hem altijd nog opnieuw impregneren. Hoe je dat doet lees je in het blog Tent impregneren: hoe maak je je tent waterdicht?.


Deel dit artikel: