Wanneer je op zoek bent naar een mover die op jouw caravan past, wil je waarschijnlijk graag weten waar en hoe je de mover monteert. Doe je dit voor of achter de as? En wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende plekken? Wij vertellen je er alles over in dit blog.
- Inbouwhoogte
- Uitzonderingen
- De voor- en nadelen
- Heeft het plaatsen van een mover invloed op de kogeldruk?
- Kan ik een mover zelf monteren
Inbouwhoogte
Waar de mover past, is afhankelijk van de hoogte van je chassisbalk. De chassisbalk is de balk waarop de mover wordt gemonteerd en zit zowel achter als voor de as. Bij iedere caravanmover uit ons online assortiment wordt de minimale inbouwhoogte aangegeven. De minimale inbouwhoogte staat voor hoe hoog je chassisbalk minimaal moet zijn om de betreffende mover te kunnen monteren.
Bij de Obelink Prestige II mover is dit bijvoorbeeld 17,5 cm. Als je chassisbalk 17,5 cm of hoger is, dan is de Obelink Prestige passend op je caravan. De inbouwhoogte voor en achter de as verschillen vrijwel altijd van elkaar. Meet dus altijd beide kanten. Door beide kanten te meten, kom je erachter aan welke kant de mover passend is. Als de inbouwhoogte aan beide kanten genoeg is, kun je zelf kiezen waar je hem plaatst. Is de chassisbalk voor en achter de as kleiner dan de benodigde inbouwhoogte? Dan kun je adapterplaten gebruiken, waardoor je de mover toch kunt monteren. Meer hierover lees je in het blog Heb ik adapterplaten nodig voor mijn mover?
Uitzonderingen
In sommige gevallen is de minimale inbouwhoogte aan beide kanten voldoende, maar kan een mover niet aan beide kanten gemonteerd worden. Dit kan te maken hebben met de volgende factoren:
- Afvalwaterleiding: Dit systeem zit onder je caravan gemonteerd en kan invloed hebben op de montage van de mover. De aansluiting voor het afvalwater van je caravan zit namelijk net voor of achter de as. Als de aansluiting achter de as zit, dan kun je de mover alleen voor de as monteren. Wil je dit niet? Dan kan de waterleiding verlegd worden.
- Reservewielhouder: Wanneer je de mover wilt monteren aan de zijde waar ook je reservewielhouder zit, moet het reservewiel naar de disselbak verplaatst worden.
- Verlaagde instap: Dit komt vooral voor bij Fendt caravans. Als de verlaagde instap (de deur) achter de as zit, kan de mover alleen voor de as gemonteerd worden en andersom.
- AL-KO kriksteunpunten: Wanneer er AL-KO kriksteunpunten aan het chassis gemonteerd zijn, op de plek waar je de mover wilt monteren, dan zullen deze verwijderd moeten worden.
De voor- en nadelen
Wanneer je de mover voor de as plaatst, hangt de mover niet in de draairichting van de banden. Hierdoor wordt de mover minder snel vuil dan wanneer je de mover achter de as plaatst. Een mover voor de as is daarnaast wel weer gevoelig voor stoepranden en hoge drempels, wat bij een mover achter de as niet het geval is.
Heeft het plaatsen van een mover invloed op de kogeldruk?
Vaak wordt gedacht dat het gewicht van een mover veel invloed heeft op de kogeldruk, maar dit is niet waar. Een mover zit namelijk zo dicht op de as, dat dit vrijwel geen verschil maakt. Qua gewicht maakt het dus niet uit of je de mover voor of achter de as plaatst. Waar je wél op moet letten, is waar je de accu plaatst. Dit gewicht heeft namelijk wel invloed op de kogeldruk als je deze ver van de as monteert. Het beste is om de accu zo dicht mogelijk op de as te plaatsen. Lees ook onze keuzehulp accu’s om erachter te komen welke accu het beste bij jou past.
Kan ik een mover zelf monteren?
Een mover wordt altijd geleverd met een gebruiksaanwijzing. Hier vind je instructies voor de montage voor en achter de as. De montage is namelijk niet helemaal hetzelfde. Als je de mover achter de as monteert, moeten de kabels op de elektronicabox andersom gemonteerd worden, anders rijdt je mover vooruit terwijl je op de afstandsbediening achteruit aangeeft. Je kunt een mover dus zelf monteren, hierbij is het wel handig dat je (een beetje) technisch onderlegd bent. Wil je het vakkundig laten doen? Dan kun je je mover ook laten monteren door een van onze specialisten, meer hierover lees je op onze mover adviespagina.
Let op: wegens drukte kan het voorkomen dat het niet mogelijk is om een afspraak in te plannen
In principe is het dus zo dat als de minimale hoogte van de chassisbalk hoog genoeg is, het niet uitmaakt of je de mover voor of achter de as plaatst. Is de chassisbalk niet hoog genoeg? Dan kun je adapterplaten gebruiken. Bij uitzonderingen zoals een verlaagde instap, afvalwaterleiding, reservewielhouder of AL-KO kriksteunen kan het zijn dat de montage maar aan één kant mogelijk is.