Onweer op de camping - wat moet je doen?

slecht weer op de camping

Daar zit je dan, lekker met je benen hoog te genieten op de camping. De dag begon met fijne temperaturen en een licht briesje, maar helaas is er onweer voorspeld en begint het al meer te waaien. Waar moet je op letten als je op de camping staat en het gaat onweren? Wij zetten de belangrijkste punten voor je op een rij.

Als eerste willen we meegeven niet in paniek te raken. De kans dat je daadwerkelijk door de bliksem wordt geraakt, is heel erg klein. Één op de twee miljoen mensen zijn wel eens door de bliksem geraakt. Om de kans voor jou nog kleiner te maken is het goed om op de volgende dingen te letten.

  • Hoe ver is het onweer bij je vandaan?

Als eerste is het erg belangrijk om te weten hoe ver het onweer bij je vandaan is. Misschien heb je dit al eens gehoord, maar dit is eenvoudig zelf uit te rekenen. Zie je een bliksemflits? Tel dan tot je de donder hoort. Elke drie seconden staan ongeveer voor 1 kilometer. Duurt het na de flits 15 seconden voor je de donder hoort? Dan is het onweer ongeveer 5 kilometer bij je vandaan. Het is erg belangrijk om te weten dat je een veilige plek voor het schuilen moet zoeken, wanneer het onweer op minder dan 3 kilometer afstand is. Dit is dus minder dan 9 seconden tussen de flits en de donder.

  • Waar kan je schuilen?

Kampeer je in een camper of caravan? Dan zit je meestal wel veilig en hoef je niet op zoek naar een andere schuilplek. Kampeer je in een vouwwagen of een tent? Dan ben je niet veilig meer als het onweer dichtbij is. We raden aan om dan zo snel mogelijk naar strong>een stenen gebouw (toiletgebouw, receptie, winkel of restaurant van de camping) of auto te gaan. Ga je in de auto schuilen? Houd dan de ramen en deuren dicht, zodat je veilig kan schuilen.

Zijn geen van deze plekken bij je in de buurt en is het onweer dichtbij? Ga dan in een zo klein mogelijke positie staan. Hurk en plaats je voeten tegen elkaar. Houd je handen over je oren en doe je hoofd tussen je knieën. Let op: ga nooit liggen. Bliksem wil namelijk altijd naar de grond en hoe minder contact je met de grond maakt, hoe beter het is.

  • Waar moet je niet schuilen?

Bliksem staat erom bekend dat het zo snel mogelijk naar de aarde wil. Om deze reden houdt bliksem ook van hoge dingen in een open ruimte. Zo komt het namelijk zo snel mogelijk via dit object de grond in. Je kan hierbij denken aan een hoge boom in een open veld of bijvoorbeeld een lichtmast. Een andere onveilige plek is bijvoorbeeld de douche. Water en elektriciteit zijn samen erg gevaarlijk en je wil absoluut niet dat de bliksem tijdens het douchen bij je inslaat. Ook zijn metalen objecten onveilig, denk bijvoorbeeld aan je fiets of een ijzeren hek. Daarnaast is het belangrijk om water te vermijden. Ben je in de buurt van water of zwem je in een zwembad, meer of rivier, ga daar dan zo snel mogelijk weg. Zo ben je weg van onveilige plekken tijdens een onweersbui.

  • Wat is onweer eigenlijk?

Heb je je altijd al afgevraagd wat er gebeurt tijdens een onweersbui? Het gedonder en de bliksem moeten toch ergens vandaan komen en wij gaan je vertellen hoe het zit!

Op een zomerse dag is de lucht warm en vochtig. Warme lucht is lichter dan koude lucht en gaat daarom omhoog. Boven in de lucht is het een stuk kouder dan beneden. De warme opstijgende lucht koelt af en kan samen met de koude deeltjes een onweerswolk vormen. In deze wolk zitten veel waterdruppels en ijs. Deze waterdruppels en ijsdeeltjes bewegen heftig tegen elkaar in de wolk, waardoor er wrijving ontstaat en deze delen elektrisch geladen worden. De bliksem die wordt opgeladen is ontzettend heet, namelijk wel vijf keer zo heet als de zon. Dit komt in de buurt van wel 30.000 graden Celsius! Door deze hitte zet de lucht uit en schiet de bliksem erdoorheen. De grote knal die daarbij vrijkomt is de donder. Vandaar dat de tellen tussen de bliksem en de donder de afstand van de onweersbui tot jouw plek kunnen berekenen. Interessant he!

We hopen met dit artikel alle kampeerders op de hoogte kunnen brengen van de do’s and don’ts van kamperen met onweer en wensen jullie veel veiligheid toe. Sta je vaker met stormbuien op de camping en staat je tent niet altijd stevig? Kijk dan eens bij ons assortiment aan stormbanden. Zo kan je je tent erg stevig neerzetten en overleeft hij de meeste stormbuien.


Deel dit artikel: