Wil je in de nazomer ook ‘s avonds lekker buiten zitten? Dan is een fijne terrasverwarmer geen overbodige luxe. Ook op koude herfstdagen en zelfs in de winter kan een terrasverwarmer goed van pas komen. Heaters zijn de laatste jaren veel in populariteit gestegen waardoor er enorm veel keuze is. Wij gaan je in dit blog vertellen waar je op moet letten zodat je zeker weet dat je de terrasverwarmer koopt die bij jouw wensen past.
Inhoud keuzehulp:
- Gas of elektrisch
- Het warmtebereik
- Staand, hangend of aan de wand
1. Gas of elektrisch
Gas terrasverwarmer
Het voordeel van terrasverwarming op gas is dat je geen stroomaansluiting nodig hebt. Je kunt de heater dus overal neerzetten waar je maar wilt. Ook kun je een gasheater traploos verstellen zodat je altijd de juiste hoeveelheid warmte creëert. Gas heaters zijn te onderscheiden in 3 soorten:
- Patioheaters: De klassieke terrasverwarmers. Ze zijn zwaar, staan erg stabiel en heel geschikt voor een tuinfeestje of een terras. Deze terrasheater geeft veel warmte af en is alleen geschikt voor buitengebruik.
- Flameheater: De flameheater is de meest stijlvolle heater onder de gasheaters. Je herkent ze door de sfeervolle zichtbare vlammen. Ze zijn meestal piramidevormig en zorgen naast veel warmte ook voor licht. Ook deze terrasverwarmer is alleen geschikt voor buiten.
- Loungeheater: Deze heaters zijn vooral geschikt als verwarming bij een loungeplek. Ze zijn namelijk een stuk lager dan de bovengenoemde heaters waardoor ze op zithoogte veel warmte afgeven. Door de grootte zijn ze ook wat lichter dan andere gasverwarmers en kun je ze ook eenvoudig onder een wat lager afdak plaatsen.
Elektrische terrasverwarmer
Bij elektrische heaters kun je kiezen uit verschillende lampen. Niet iedere lamp is hetzelfde. Zo zijn ze niet allemaal bestand tegen wind en heeft de ene lamp meer warmteafgifte dan de andere.
- Quartz lamp: bereik van 14m² bij 2000 Watt. Voornamelijk geschikt voor gesloten ruimtes.
- Halogeen lamp: bereik 16m² bij 2000 Watt. Ideaal voor een terras met open ligging, want wind heeft geen invloed op de werking.
- Carbon lamp: bereik van 18m² bij 2000 Watt. Een carbon lamp is wel windgevoelig, daarom is het vooral geschikt voor een beschutte plek zoals een overkapping of balkon.
- Golden Amber lamp: bereik van 22m² bij 2000 Watt. De lamp geeft vrijwel geen licht af, maar wel veel warmte. Daarnaast is de lamp ook te gebruiken bij onbeschutte plekken en werkt de lamp energiebesparend.
- Golden Shadow lamp: bereik van 20m² bij 2000 Watt. De lamp geeft nog minder licht af dan de Amber lamp.
- Golden Halogeen lamp: bereik van 19m² bij 2000 Watt. Deze lamp is niet windgevoelig.
Gas heater | Elektrische heater | |
Voordelen | + Verplaatsbaar (geen snoer) + Groot warmtebereik + Sfeervol |
+ Goedkoper dan gas |
Nadelen | - Duurder dan elektriciteit - Gasfles kan opraken - Zwaar van gewicht - Niet in afgesloten ruimte te gebruiken |
- Altijd elektriciteit in de buurt hebben - Minder groot warmtebereik dan gas |
Als je er nog niet helemaal uit bent of je beter een terrasverwarmer op gas of elektriciteit kunt aanschaffen, dan kunnen de volgende tips je misschien helpen:
2. Het warmtebereik
Kijk ten eerste hoe groot het bereik van de terrasverwarmer moet zijn. Heb je een klein balkon van een aantal vierkante meter waar je lekker warm wilt zitten? Dan kun je het beste voor een elektrische terrasverwarmer kiezen. De warmte is gericht en de ruimte is beperkt. Heb je een groot terras buiten of heb je buiten een tuinfeest? Dan kun je beter één of meerdere gasheaters gebruiken.
Tip: als je op zoek bent naar een terrasverwarmer voor een gesloten ruimte (bijvoorbeeld een schuur of gesloten terras), kies dan nooit voor een gasverwarming. Bij gebruik van gas moet er altijd voldoende geventileerd worden.
3. Staand, hangend of aan de wand
Heb je plek om een terrasverwarmer op de grond te zetten? Of wil je er liever eentje aan de muur of het plafond in verband met ruimtegebrek? Bedenk waar de terrasverwarmer komt te staan of hangen, zodat je zeker weet welk model daar het beste bij past. Heb je bijna geen plek? Dan kom je al snel bij een elektrische heater uit. Heb je ruimte genoeg op je grote terras? Dan is een gasheater ook een optie.
Kortom, de keuze is reuze! Kijk goed welke heater bij jou past. Hoe groot is de ruimte? Waar wil je de heater neerzetten of ophangen en heb je voorkeur voor gas of elektrisch?