Keuzehulp slaapzakken: hoe kies je de beste slaapzak?

keuzehulp slaapzakken

Slaapzakken heb je in vele soorten, maten en kleuren. Maar wat is nu voor jou de beste keuze? Het maakt nogal een verschil of je een slaapzak zoekt voor af en toe een logeerpartijtje van de kinderen of dat je een slaapzak wilt aanschaffen om in de winter mee te kamperen. In deze keuzehulp helpen wij je de juiste keuze voor een slaapzak te maken!

Inhoud keuzehulp: slaapzak kiezen
  1. Bepaal de situatie
  2. Bepaal het model
  3. Bepaal de juiste maat
  4. Bepaal het materiaal vulling
  5. Bepaal het materiaal tijk
  6. Let op de comforttemperatuur

1. Bepaal de situatie

Uitgangspunt is altijd dat de slaapzak, waar en wanneer je deze ook gebruikt, warm genoeg en aangenaam is. Helaas bestaat er (nog) geen slaapzak die zowel bij +35 °C maar ook -15 °C perfect is. Vraag jezelf voor de aanschaf van een slaapzak goed af wanneer je de slaapzak gaat gebruiken: alleen in de zomer of ook in koudere jaargetijden? In een tent of alleen thuis wanneer er logés zijn? Ben je op zoek naar een winterslaapzak? In het blog Welke winterslaapzak kies ik? hebben we onze tips voor een winterslaapzak voor je op een rijtje gezet!

2. Bepaal het model

We onderscheiden twee verschillende modellen slaapzakken: een dekenslaapzak (links) en een mummyslaapzak (rechts).
deken- en mummy slaapzak

Dekenslaapzak

Een dekenslaapzak heeft een rechthoekige vorm en is dus aan de bovenkant even breed als aan de onderkant. In een dekenslaapzak heb je, vergeleken met een mummie slaapzak, meer ruimte om te bewegen en daardoor wat meer slaapcomfort. De breedte van een dekenmodel slaapzak ligt gemiddeld tussen de 80 en 100 cm.

Mummyslaapzak

Een mummyslaapzak is 'slanker' dan een dekenmodel, want een mummie slaapzak is min of meer gebaseerd op de vorm van het lichaam. Daarnaast heeft dit model een capuchon. Omdat deze slaapzak vlak langs het lichaam loopt, wordt de warmte goed vastgehouden. Bovendien verlies je door de capuchon veel minder warmte via het hoofd dan met een dekenslaapzak. Ga je in een koudere periode kamperen, kies dan voor een mummyslaapzak. Doordat een mummyslaapzak het lichaam als het ware volgt, lever je wel wat bewegingsvrijheid in. Een mummie slaapzak is over het algemeen compacter en ook lichter dan een dekenslaapzak.

3. Bepaal de juiste maat slaapzak

Wij raden je aan een slaapzak te kiezen die 20 tot 30 cm langer is dan dat je zelf bent. De breedte ligt meestal tussen de 80 en 100 cm. Een mummymodel kan wat smaller zijn en daarbij varieert de maat, omdat de breedte van een mummyslaapzak afloopt met bijvoorbeeld bovenaan een breedte van 80 cm en onderaan 55 cm. In ons assortiment hebben we ook extra lange slaapzakken en extra brede slaapzakken. Voor kinderen zijn er ook passende modellen verkrijgbaar. Deze zijn uiteraard korter en smaller, vaak rond 160 cm lang en ca. 70 cm breed.

4. Bepaal het materiaal vulling

Nu komen we bij de belangrijkste zaken. Jouw lichaam is uiteraard de warmtebron, maar hoe houd je de warmte nu vast? Hiervoor is de vulling van de slaapzak van het grootste belang. We onderscheiden twee soorten: dons en synthetisch. We zetten de voor- en nadelen even voor je op een rij:

Materiaal vulling: Voordelen Nadelen
Dons + Licht van gewicht
+ Natuurlijk materiaal
+ Isoleert goed
+ Compact
+ Lange levensduur
- Prijziger dan synthetisch
- Kans op allergische reacties
- Vereist zorgvuldiger onderhoud en reiniging
Synthetisch + Geen last van allergische reacties
+ Gemakkelijk wasbaar (op 40 °C)
+ Droogt snel
+ Voordeliger in prijs dan dons
+ In vochtige omstandigheden nog steeds goed isolerend
- Zwaarder in gewicht
- Kortere levensduur
- Minder compact dan dons

Dons is een licht van gewicht en goed isolerend materiaal. Doordat donsveertjes veel verder samengedrukt kunnen worden, zijn slaapzakken met dons vulling ook compacter in te pakken. Slaapzakken van dons kunnen een lange levensduur hebben indien ze goed onderhouden worden. Daarbij vraagt een slaapzak van dons wel meer tijd en zorgvuldigheid bij het onderhouden en reinigen, zo’n slaapzak kun je namelijk niet maar zo in de wasmachine wassen.

Synthetische slaapzakken zijn gevuld met vezels van kunststof. Veel modellen in ons assortiment zijn gevuld met Hollowfibre. Deze holle vezels houden de lucht goed vast en op die manier heb je een prima isolatie. Slaapzakken met synthetische vulling zijn eenvoudig te wassen en drogen snel. Het materiaal is wat zwaarder van gewicht in vergelijking met dons en daardoor ook minder compact. De levensduur van synthetische slaapzakken is korter dan dons slaapzakken, maar daarnaast is een synthetische slaapzak vaak wel een stuk voordelig in prijs.

keuzehulp slaapzakken

5. Bepaal het materiaal tijk

Nadat je jouw voorkeur voor een vulling hebt bepaald, is het ook belangrijk om naar de tijk te kijken. De tijk is als het ware de zak waar de vulling in zit. Met de binnentijk komt je lichaam direct in aanraking. Een binnentijk kan van polyester, katoen, polykatoen of nylon gemaakt zijn. De buitentijk is de buitenkant van de slaapzak. Ook de buitentijk is er in de verschillende materialen polyester, katoen, polykatoen en nylon. Het materiaal van de binnen- en de buitentijk is lang niet altijd hetzelfde. Hieronder hebben we de voor- en nadelen van de verschillende materialen tijk op een rijtje gezet:

Materiaal tijk: Voordelen Nadelen
Katoen + Ventileert goed
+ Neemt gemakkelijk vocht op (natuurlijk materiaal)
+ Voelt prettig aan
- Wordt in vochtige omgeving snel nat
- Zwaarder van gewicht
- Droogt langzaam
Polyester/Nylon + Licht van gewicht
+ Vuil- en waterafstotend
+ Stoot vocht goed af
+ Droogt snel
+ Compact
- Ademt niet
- Voelt minder prettig bij directe aanraking met de huid
Polykatoen + Vaak voordeliger in prijs
+ Redelijk ademend
+ Licht van gewicht
+ Droogt snel
+ Vuilafstotend
+ Compact
- Minder ademend dan een slaapzak met katoenen tijk
- Beperkte vochtopname

Wat voor jou de beste keuze is, hangt dus af van wat je van je slaapzak verlangt. Zoek je een slaapzak die licht van gewicht is en snel droogt? Dan kun je het beste voor polyester of nylon kiezen. Vind je het juist belangrijk dat de slaapzak prettig aanvoelt en zweet en vocht op kan nemen? Kies dan voor katoen.

6. Let op de comforttemperatuur van de slaapzak

Bij een slaapzak staat vaak de comforttemperatuur aangegeven. Deze geeft aan tot welke temperatuur een slaapzak nog aangenaam is. Deze temperatuur is gebaseerd op de temperatuur waarbij een vrouw met een gemiddeld postuur het niet koud heeft. Maar je zult begrijpen dat zo'n temperatuur nogal subjectief is, de ene persoon heeft het namelijk sneller koud dan de andere. Verder speelt je conditie mee, maar ook de ondergrond waar je op ligt en bijvoorbeeld hoeveel je hebt gegeten en gedronken vlak voor het slapengaan.

Bij sommige slaapzakken worden er ook nog andere temperatuuraanduidingen vermeld, zoals bijvoorbeeld limiettemperatuur en extreemtemperatuur. De limiettemperatuur, aangeduid bij productspecificaties als ‘Temperatuur minimaal’, is de temperatuur waarbij een man met een gemiddeld postuur het niet koud heeft als hij in zijn slaapzak ligt met opgetrokken benen. De extreemtemperatuur is de temperatuur waarbij een vrouw met een gemiddeld postuur risico loopt op onderkoelings- en bevriezingsverschijnselen.



Denk er, voordat je een slaapzak gaat kopen, dus goed over na in welke situaties en omstandigheden je de slaapzak gaat gebruiken. Wil je licht reizen, bijvoorbeeld in een wandel- of fietsvakantie, dan is een mummieslaapzak aan te bevelen. Trek je naar een warm land, dan is katoen weer erg aangenaam. Krijg je logés, dan zijn de eisen over het algemeen minder hoog. In ons blog Hoe kan ik mijn slaapzak wassen en onderhouden? lees je alles over het wassen en opbergen van je slaapzak.


Deel dit artikel: