Sta jij het liefst het hele seizoen op een seizoensplek met je caravan, zodat je bij elke zonnestraal kunt genieten van het heerlijke campingleven? Dan is het van belang dat je de juiste voortent voor jouw caravan kiest. Seizoensvoortenten zijn gemaakt om het hele seizoen te blijven staan.
Maar hoe kies je de beste voortent? En welke extra accessoires heb je nodig? Het is belangrijk om op een aantal eigenschappen te letten, zoals het materiaal, de maat en de stevigheid van de voortent. In deze blog helpen we je bij het vinden van de perfecte voortent voor je seizoensplek!
- Wat is een seizoensvoortent?
- Materiaalkeuze
- Ventilatiemogelijkheden
- Stabiliteit en versteviging
- Comfortabele ondergrond
- De juiste maat
Wat is een seizoensvoortent?
Een seizoensvoortent is een voortent voor je caravan die bedoeld is om meerdere maanden aan één stuk op de camping te staan. Meestal staan deze van maart tot en met oktober op een seizoensplaats. Dit is ook direct het verschil met een 4 seizoenen voortent. Die kan namelijk het hele jaar door gebruikt worden en is dus ook bestand tegen koude winters.
Materiaalkeuze
De meeste seizoensvoortenten zijn gemaakt van TenCate WM-19 (dak) en WR-18 (zij- en voorwanden) materiaal of van PVC (zowel het dak als de zij- en voorwanden).
Bepaal aan de hand van de voor- en nadelen welke het beste past bij jouw wensen:
Voordelen | Nadelen | |
Seizoensvoortent van Ten Cate WM-19 en WR-18 | - Vochtregulerend, dus minder last van condens - Lichtdoorlatend, dus er komt daglicht naar binnen - Licht van gewicht en eenvoudig in te pakken |
- Kost wat meer werk om schoon te maken |
Seizoensvoortent van PVC | - Stevig en goed bestand tegen zware omstandigheden - Eenvoudig schoon te maken - Kan ook in de winter blijven staan |
- Sneller last van condensvorming (vooral voor- en najaar) - Warmer in de zomer - Zwaar van gewicht, dus kost wat meer moeite met opzetten en afbreken | >
Ventilatiemogelijkheden
Goede ventilatie is essentieel als je voortent een aantal maanden aan één stuk op een seizoensplek staat. Door grote temperatuurverschillen kan er namelijk condensvorming ontstaan. Een aantal tips:
- Kies een seizoensvoortent van TenCate WM-19 materiaal. Dit materiaal werkt namelijk vochtregulerend en beperkt condensvorming.
- Kies voor een voortent met voldoende ventilatiemogelijkheden, zoals openingen met horrengaas of afsluitbare ramen.
In onze blog 'Hoe voorkom je condensvorming bij tenten?' geven we je een aantal handige tips om condensvorming zo veel mogelijk te beperken en te voorkomen.
Stabiliteit en versteviging
Als je een heel seizoen op dezelfde plek staat, is het belangrijk dat je caravanvoortent stabiel en stevig staat. Je kunt hier de volgende accessoires voor gebruiken:
- Stormbanden en extra losse stangen, zoals dakliggers en stormstangen: hiermee zorg je voor extra versteviging van je seizoensvoortent bij harde wind of regen.
- Stevige haringen en scheerlijnen: om je seizoensvoortent goed te verankeren.
Comfortabele ondergrond
Niets is vervelender dan vocht en kou van onderaf. Zorg daarom voor een goede basis als ondergrond. In onze blog 'Welk gronddoek, grondzeil of tenttapijt kies ik voor mijn (voor)tent?' lees je wat je nodig hebt. Zorg in ieder geval voor een voortenttapijt en tenttegels. Het tapijt voelt comfortabel aan je voeten, terwijl de tegels ervoor zorgen dat je een stevige en egale ondergrond hebt. Daarnaast beschermen deze accessoires je seizoensvoortent ook tegen slijtage.
De juiste maat
De juiste maat seizoensvoortent wordt bepaald door de omloopmaat van je caravan. In onze blog 'Omloopmaat caravan berekenen: kies de juiste caravanvoortent' leggen we je stap voor stap uit hoe je dit doet en kun je gemakkelijk de juiste maat bepalen met de tabel.
Door met al deze factoren rekening te houden, maak je een weloverwogen keuze voor een seizoensvoortent die jarenlang meegaat!