Ga je voor het eerst kamperen en ben je op zoek naar een manier om te koken op de camping? Dan kun je koken op bijvoorbeeld een barbecue, maar je kunt er ook voor kiezen om een camping kooktoestel aan te schaffen. Koken op een kooktoestel biedt je eigenlijk alle gemakken die je thuis ook hebt. Ook voor de avontuurlijke kampeerder is een kooktoestel een uitkomst! Benieuwd waar je op moet letten en welk camping kooktoestel het beste bij je past? Je leest het in onze keuzehulp camping kooktoestellen.
1. Bepaal het type werking
Allereerst is het belangrijk dat je bepaald waar je kooktoestel werkzaam op moet zijn, kook je het liefst op gas of benzine of kook je liever elektrisch?
- Gas: Een kooktoestel op gas is het populairst op de camping. Van 1-pits branders die je direct aansluit op het gasbusje tot 2, 3 en 4-pits kooktoestellen die werken met een externe gasfles: het aanbod van kooktoestellen op gas is enorm groot. Koken op gas gaat lekker snel en makkelijk, maar is daarentegen wel alleen geschikt voor buiten of goed geventileerde ruimtes.
- Benzine: Met een kooktoestel op benzine kun je overal ter wereld koken. Benzine is namelijk de best verkrijgbare brandstof. Bovendien is het goedkoper dan gas, omdat het zeer zuinig in gebruik is.
- Elektrisch: Een kooktoestel op stroom is super eenvoudig in gebruik, heeft vrijwel geen onderhoud en is voordelig in aanschaf en gebruik. Houd er alleen rekening mee dat niet iedere camping genoeg ampère heeft, het is niet mogelijk om op de camping allerlei elektrische apparaten tegelijkertijd te gebruiken.
We hebben de voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet:
Werkzaam op: | Voordelen | Nadelen |
Gas | + Hoge kooktemperatuur + Eenvoudige bediening + Vrijwel onderhoudsvrij |
- Alleen geschikt voor buiten of goed geventileerde ruimtes |
Benzine | + Overal verkrijgbaar + Verwarmt sneller dan gas en stroom + Werkt ook bij lage en hoge temperaturen |
- Geur - Kans op verstopping - Complexere bediening - Onderhoud - Alleen geschikt voor buiten of goed geventileerde ruimtes |
Stroom | + Eenvoudige aansluiting + Eenvoudige bediening + Vrijwel onderhoudsvrij |
- Niet op iedere camping voldoende ampère beschikbaar - Afhankelijk van stroom |
Meer over de verschillende brandstoffen voor je kooktoestel lees je in het blog Welke brandstof voor je kooktoestel?. In het blog Kan ik elektrisch koken op de camping? lees je alles over elektrisch koken.
2. Bepaal het aantal pitten
Kooktoestellen zijn er in verschillende groottes. Over het algemeen heb je de keuze uit een 1-pits, 2-pits, 3-pits of 4-pits. Voor de avontuurlijke kampeerder die met weinig bagage op pad gaat, is een klein kooktoestel met 1 of 2 pitten ideaal. Kampeer je een paar weken op dezelfde plek en kook je voor meerdere personen? Dan is een 3 a 4 pits kooktoestel vrijwel noodzakelijk. Daarnaast heb je als je een paar weken op dezelfde camping blijft ook vaak meer plek om een grotere campingkeuken in te richten. Twijfel je nog wat voor in jouw geval het juiste aantal pitten is? In het blog Hoeveel kookpitten heb ik nodig? helpen wij je verder!
3. Bepaal de opties
Kooktoestellen zijn er in simpele varianten met bijvoorbeeld alleen een pit, maar er zijn ook kooktoestellen met onderstel en deksel. Een kooktoestel met onderstel en deksel lijkt het meest op het gasfornuis zoals thuis. De deksel werkt als een windscherm, maar je kunt het kooktoestel ook mooi afsluiten door de deksel dicht te doen. Op deze manier komt er minder vuil op het kooktoestel en heb je bijvoorbeeld minder kans op beschadigingen onderweg. Een onderstel en deksel maken het kooktoestel natuurlijk wel wat zwaarder, waardoor dit vooral handig is wanneer je voor een wat langere tijd op dezelfde plek gaat kamperen.
Kies je voor een gaskooktoestel? Dan kun je ook kiezen voor een kooktoestel met een thermische beveiliging. Een thermische beveiliging zorgt ervoor dat wanneer de pit uitgaat, de gastoevoer ook stopt. Het kan zo zijn dat de pit uitgaat door bijvoorbeeld de wind. Als je dit niet doorhebt en de gastoevoer gaat door, dan kan dit gevaarlijke situaties opleveren. Met een thermische beveiliging ben je dus verzekerd van een veilige gastoevoer naar je apparaat. Daarnaast heb je bij een gaskooktoestel ook een gasdrukregelaarsetje nodig, afhankelijk van het type gasaansluiting. Deze wordt niet meegeleverd bij het kooktoestel. Alles hierover lees je in het blog Welk gasdrukregelaarsetje heb ik nodig?.
Kortom, genoeg om over na te denken als je een kooktoestel wilt aanschaffen. Wanneer je met bovenstaande punten rekening houdt, kies jij het juiste kooktoestel voor jouw kampeersituatie.