Kamperen met honden: 10 handige tips!

Tips kamperen met honden

Ga je op vliegvakantie, roadtrippen of slapen in een hotel? Dan kan het onhandig of onmogelijk zijn om je huisdier mee te nemen. Met kamperen is dit geen probleem: je hond is op de meeste campings gewoon welkom! Het is natuurlijk hartstikke gezellig als je viervoeter in de buurt is. Maar het is wel belangrijk om goed voorbereid op pad te gaan. Wij geven jou 10 handige tips!

10 tips voor kamperen met je hond

  • 1. Check of je hond welkom is op de camping
  • 2. Kijk bij het boeken van de camping naar de omgeving
  • 3. Check de eisen van het buitenland voor je hond
  • 4. Bereid je goed voor op de autorit
  • 5. Plan je uitjes van tevoren
  • 6. Zorg dat er schaduw is bij jouw kampeerplek
  • 7. Denk na over het eten en drinken van jouw hond
  • 8. Zorg ervoor dat je hond een slaapplaats heeft
  • 9. Houd een vaste routine aan
  • 10. Houd rekening met de andere campinggasten
  • 1. Check of je hond welkom is op de camping

    Op de meeste campings is een hond welkom, maar niet bij allemaal. Het is daarom handig om dit uit te zoeken of te controleren bij de camping die jij wilt gaan boeken. Meestal staat dit wel vermeld op de website van de camping. Staat het niet op de website, dan zou je even contact op kunnen nemen met de camping.

    2. Kijk bij het boeken van de camping naar de omgeving

    Bij het boeken van de camping is het handig om even van tevoren de omgeving van de camping te bekijken. Het is vooral belangrijk dat er een goede plek is om de hond uit te laten. Maar als jij en je hond van wandelen houden, dan zou het ook leuk zijn als er een bos of strand in de buurt is. Vaak kun je dat wel vinden op Google, maar kun je het niet vinden dan kun je ook de camping even bellen.

    Kamperen met een hond

    3. Check de eisen van het buitenland voor je hond

    Elk land heeft een eigen regelgeving omtrent inentingen, invoereisen, paspoort en chip. Zorg er dus voor dat je voldoet aan alle eisen van het land van bestemming, maar ook aan die van de landen waar je doorheen reist. Het is belangrijk om dat van tevoren te checken. Als je hond speciale inentingen moet hebben, moet dit meestal vier weken van tevoren. Check alle eisen dus ruimte tijd voordat je op vakantie gaat.

    4. Bereid je goed voor op de autorit

    Reizen in een camper of eigen auto met aanhanger is een nieuwe ervaring voor sommige honden. Als je viervoeter tot nu toe bijvoorbeeld alleen naar de dierenarts is geweest en nog nooit langere stukken in de auto of de camper heeft moeten zitten, is het verstandig om dit op tijd van tevoren te oefenen. Zorg dat de reis veilig is voor de hond en dat hij zich ook veilig voelt. Denk daarom na over hoe je je hond gaat meenemen. Je kunt gebruik maken van bijvoorbeeld een transportbox of veiligheidsgordel.

    Misschien herken je het wel: als je hond in de auto zit, dan vliegen de hondenharen je om de oren. De zitting zit vol met haren en dit is niet zo eenvoudig op te lossen met een stofzuiger. Een eenvoudige oplossing: een autostoeldeken of honden autostoel! Dit beschermt de zitplaatsen tegen hondenharen, vocht en vuil. Gebruik het kleed als je met de hond op stap gaat, en voorkom dat je na iedere rit je auto moet schoonmaken.

    Extra tips om de autorit zonder problemen te laten verlopen:

    • Houd onderweg genoeg pauzes
    • Neem voldoende drinkwater mee
    • Let op met de zon door de ruit van de auto
    • Sluit de autorit af met iets positiefs (bijvoorbeeld een leuke wandeling, uitgebreid aaien of een lekkernij)

    5. Plan je uitjes van tevoren

    Als je op de camping staat, wil je misschien wel één of meerdere dagjes uit. Bijvoorbeeld een fietstocht maken of een mooie stad in de buurt bezoeken. Plan deze uitjes alvast als je nog thuis bent. Sommige uitjes zijn voor honden niet toegestaan, zoals in een museum of bepaalde natuurgebieden. Je moet hier van tevoren dus al rekening mee houden. Je kunt met je reisgenoten afspraken maken om om de beurt voor de hond te zorgen. Of je kiest uitstapjes waarbij je hond mee mag en wat ook leuk voor hem is, bijvoorbeeld een lange wandeling!

    Wil jij lekker in het zonnetje genieten zonder dat je constant de hond in de gaten moet houden? Neem dan een lange riem mee en maak dit bijvoorbeeld vast aan een pen. Je huisdier heeft hierdoor genoeg bewegingsruimte en kan niet weglopen. Ondanks dat je hond goed luistert, is het niet verkeerd om je hond bij de tent vast te leggen. Dit voorkomt situaties waarbij de hond toch stiekem wegloopt of meeloopt met andere campinggasten. Het grootste voordeel: Jij kunt zonder problemen even je ogen sluiten terwijl je ligt te relaxen op een lekkere ligstoel.

    Kamperen met een hond

    6. Zorg dat er schaduw is bij jouw kampeerplek

    Zorg dat je hond altijd in de schaduw kan gaan liggen op je kampeerplek. Je kan hier bij het boeken al rekening mee houden. Je zou aan de camping kunnen vragen of ze een plek voor je hebben waar schaduw is, of je kunt het ook zelf creëren met behulp van een parasol, een tarp of een tent. Lees ook ons blog Schaduw creëren op de camping of in de tuin! eens voor extra schaduw tips.

    7. Denk na over het eten en het drinken van je hond

    Als je gaat kamperen kun je de hond het beste eten geven wat die thuis ook krijgt. Je weet hoe je hond op dat eten reageert en het geeft een vertrouwd gevoel aan de hond. Krijgt de hond eten dat in de koelkast bewaard moet worden? Dan moet je er wel rekening mee houden dat de koelkast kleiner is dan thuis.

    Als je de hond water geeft moet je wel van tevoren uitzoeken of navragen of het water uit de kraan drinkwater is. Is het geen drinkwater, dan kun je het beste flessen water halen in de winkel en daarmee de drinkbak van je hond vullen. Let er bij warm weer op dat de drinkbak altijd gevuld en goed bereikbaar is voor de hond. Bij warm weer moeten honden veel drinken, anders kunnen ze uitdrogen. In ons blog Hond afkoelen: Hoe houd ik mijn hond koel in de zomer? lees je meer tips om je hond verkoeling te bieden.

    8. Zorg ervoor dat je hond een slaapplaats heeft

    Zorg dat je hond een aparte slaapplek heeft en dicht bij jou kan kruipen als hij bang is of het te koud zal worden. Vergeet niet dat je in een totaal nieuwe omgeving bent en je hond niet alle geluiden zal herkennen. Stel hem op zijn gemak met een vertrouwd hondenkussen, speeltje of dekentje.

    9. Houd een vaste routine aan

    Het is belangrijk om een vaste routine aan te houden, zo went de hond snel. Sommige honden kunnen een beetje onrustig worden als ze eenmaal op de camping zijn aangekomen. Zeker als je je hond voor de eerste keer meeneemt naar de camping kan het een beetje spannend zijn. De omgeving is nieuw en er lopen een hoop andere mensen en honden. Neem iets mee wat vertrouwd is voor de hond, bijvoorbeeld zijn eigen mand of kleedje en voerbakjes. Zo voelt de viervoeter zich toch nog een beetje 'thuis' en wordt het makkelijker om te wennen. Is je hond thuis altijd in de weer met speeltjes en botjes? Vergeet deze dan ook zeker niet mee te nemen naar de camping.

    Het aanhouden van vaste tijden met uitlaten en voeren kan helpen de hond zich op zijn gemak te laten voelen. Het hoeft niet precies hetzelfde ritme als thuis te zijn, maar houd wel een bepaalde regelmaat aan, zodat het leven voor je hond voorspelbaar blijft. Waar je ook rekening mee moet houden is dat honden zeker tijdens een kampeervakantie vaak veel wakker en actief zijn. Ze zijn veel buiten, er is veel te zien, ze waken en er is veel te beleven. Geef ze de ruimte en tijd om tot rust te komen!

    10. Houd rekening met andere campinggasten

    Als je op een camping verblijft die honden toelaat, betekent dat nog niet dat je buren weg zijn van honden. Misschien vinden ze het niet leuk als je hond telkens bij ze aan tafel komt bedelen tijdens het eten. Houd je hond dus goed in de gaten en houd je ook aan de aanlijningsplicht. Om je hond te laten plassen, kun je beter niet naar de eerste de beste boom lopen, maar moet je de camping verlaten. Uitwerpselen van je hond moet je uiteraard ook meteen opruimen.


    Deel dit artikel: