Het op de juiste manier opruimen en opbergen van je tent is erg belangrijk voor de levensduur van je tent. Hoe en waar berg je de tent op? Waar moet je rekening mee houden? Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet voor het opbergen van je tent, om zo zo lang mogelijk van je tent te kunnen blijven genieten.
- Gebruik een tenttas
- Orden de tentstokken en haringen
- Vet de stokken in
- Vermijd vocht
- Vouw de tent op de juiste manier op
- Berg de tent op in een droge en goed geventileerde ruimte
1. Gebruik een tenttas
Leg je tent nooit los op de zolder of andere ruimte, zo kunnen muizen en andere ongedierte makkelijk bij je tent komen. Zorg ervoor dat je je tent altijd in een afgesloten tenttas opbergt, om gaten en ongedierte te voorkomen. Heb je een katoenen tent? Let er dan op dat je ook altijd een katoenen tas of zak gebruikt voor je tent en geen plastic. Wanneer je een katoenen tent in plastic opbergt kan er veel sneller condens en vocht ontstaan wat schimmel kan veroorzaken.
2. Orden de tentstokken en haringen
Met een tentframetas kun je alle tentstokken goed bij elkaar houden en zo voorkom je dat je tentstokken kwijt raakt. Haal alle tentstokken uit elkaar, om vastroesten te voorkomen. Ook kun je de haringen bij elkaar in een haringtas doen, zodat je ze er altijd makkelijk bij kunt pakken en eenvoudig mee kunt nemen. Zorg ervoor dat je alles schoon en droog in de tas stopt, dit geeft extra gemak bij de volgende keer wanneer je je tent opzet en zorgt voor een langere levensduur. Heb je glasfiberstokken? Dan is het handig om de stokken te bundelen met touwtjes, zo raken de stokken niet in elkaar verstrikt en kun je beschadiging voorkomen. Ben je op zoek naar meer benodigdheden voor het opbergen van je tent? Bekijk dan ons ruime assortiment tent opbergaccessoires eens.
3. Vet de stokken in
Heb je stalen tentstokken? Vet deze dan in met vaseline, zo kun je roestvorming voorkomen. Zeker wanneer je aan de kust hebt gekampeerd is deze tip aan te raden, zout versnelt de roestvorming namelijk. Bij aluminium tentstokken is invetten niet nodig.
4. Vermijd vocht
Waarschijnlijk weet je dat je een tent niet nat of vochtig op moet bergen. Wanneer je een tent meerdere weken of zelfs maanden vochtig laat liggen is de kans groot dat de tent vol onverwijderbare vocht- en schimmelplekken komt te zitten. Zeker bij katoenen tenten of tenten van viscose en linnen. Deze tenten zijn door de plantaardige vezels erg gevoelig voor schimmelvorming. Synthetische vezels zijn minder gevoelig voor schimmelvorming, maar ook tenten van synthetische vezels kunnen alsnog schimmelen bij sterke vervuiling of vochtigheid. Polyester tenten kunnen bijvoorbeeld enorm gaan stinken wanneer deze nat ingepakt worden, deze lucht krijg je er bijna nooit meer uit. Zorg er dus altijd voor dat je je tent droog opbergt. Meer hierover lees je in ons blog Hoe kan ik een tent laten drogen?
5. Vouw de tent op de juiste manier op
Het opvouwen van een tent is een belangrijk onderdeel van het opruimen en opbergen van je tent. Hoe je dit op de juiste manier doet kan verschillen per type tent. Productspecialist Daniël legt in de onderstaande video's uit hoe je een tunneltent en koepeltent opvouwt. Ook leggen we in onze blogs uit hoe je de verschillende typen tenten opvouwt, lees hier hoe je een opblaasbare tent, tunneltent of koepeltent opvouwt, of bekijk onderstaande video's.
6. Berg de tent op in een droge en goed geventileerde ruimte
Het beste voor de levensduur van je tent is om de tent in een droge en goed geventileerde ruimte op te bergen. In een kelder of in de schuur kan het vaak te vochtig zijn, dit kan ook op zolder zo zijn. Een goede plek voor het opbergen van je tent kan zijn de bijkeuken, trapkast of op een van de (slaap)kamers.