Hoe kan ik mijn tent koel houden? 12 tips!

tent koel houden

Ga jij het liefst naar een warme kampeerbestemming met garantie op zon, lange zomeravonden en lekkere dagen aan het zwembad? Dan is het belangrijk om ook rekening te houden met de warme nachten die je te wachten staan. Gelukkig zijn er genoeg trucjes die je kunt toepassen om een warme tent koel te houden of het jezelf wat aangenamer te maken. Benieuwd naar onze tips? Wij delen er maar liefst 12 in deze blog, dus lees gauw verder!

1. Zet je tent in de schaduw

Als je de mogelijkheid hebt op de camping, kies dan voor een plekje in de schaduw. Kies het liefst een plekje waarbij de tent al vanaf het einde van de middag in de schaduw staat. Zet de deur en ventilatiepunten open, zodat je tent alvast wat kan afkoelen voordat je gaat slapen.

Obelink London 3 koepeltent deur open

2. Zet een tarp over je tent heen

Kun je geen plekje in de schaduw vinden, creëer dan je eigen schaduwplekje. Door een tarp over je tent heen te zetten, staat je tent in de schaduw en wordt het niet zo warm. Dit kan echter wel alleen bij kleinere tenten.

3. Leg een thermomat over je tent

Je kent het wel: mensen die een isolatiematje op de autoruit leggen zodat het raam niet bevriest. Zo'n isolatiematje kun je ook in de zomer gebruiken, zodat de zon weerkaatst en de warmte je tent niet in gaat. Heb je een kleine bijzettent of pop-up tent? Dan zou je de DIY thermomat kunnen gebruiken. Knip deze op maat en leg hem over je tent. Doe dit alleen als je zeker weet dat het droog blijft.

4. Gebruik een laken in plaats van een slaapzak

Als je naar een warme bestemming gaat, kun je beter onder een dun laken liggen dan in een slaapzak. Mocht je twijfelen of dit wel warm genoeg is, neem dan gewoon beide mee, zodat je voorbereid bent op alle omstandigheden.

Obelink slaapzak in tent

5. Gebruik een ventilator in je tent

Als het warme weer op komst is, wordt dit product massaal aangeschaft: de ventilator. De temperatuur daalt niet, maar het voelt toch verfrissend. Ventilatoren zijn verkrijgbaar op stroom, maar als je hier geen toegang tot hebt op de camping, kun je ook een ventilator op batterijen gebruiken.

Tip: hang een koude doek voor je ventilator of zet er een aantal flessen met ijs voor om de lucht koeler te maken. Houd wel rekening met de luchtvochtigheid in je tent die hierdoor omhoog gaat.

6. Verwijder de buitentent

Is de warmte niet meer uit te houden? Verwijder dan de buitentent zodat alleen de binnentent blijft staan. Deze is dan binnen no-time afgekoeld. Weet je zeker dat het droog blijft? Dan zou je zelfs alleen in de binnentent kunnen slapen. Bij twijfel altijd het buitendoek weer opzetten.

7. Laat het 's nachts lekker doorwaaien

Doe net als thuis: houd overdag alles dicht en laat het ’s avonds lekker doorwaaien.

Sommige koepeltenten hebben een dubbele deur, waarvan één met horrengaas. Houd 's avonds of 's nachts alleen de deur met het horrengaas dicht, zodat het lekker kan doorwaaien in je tent. Hierdoor blijf je lekker koel én houd je de muggen buiten de deur.

Als je geen dubbele deur hebt of het niet prettig vind om met de deur open te slapen, maak dan gebruik van alle ventilatiepunten die je tent heeft. Vooral polyester tenten hebben vaak meerdere ventilatiepunten, omdat het doek niet ademt. Frisse lucht kan via deze ventilatiepunten naar binnen en warme lucht kan weer naar buiten.

ventilatiepunten doorwaaien Obelink Lugano 6 plus tunneltent

8. Maak je voeten, polsen of handen nat

Dit klinkt misschien een beetje gek, maar trek natte sokken aan! Vaak is het zo dat als je voeten koud zijn, je hele lichaam koud is. In de winter leg je een warme kruik bij je voeten om het warm te krijgen en in de zomer trek je natte sokken aan om je voeten koel te krijgen.

Liever geen natte sokken? Dan kun je ook je handen en polsen nat maken. Via je handen raak je namelijk ook snel warmte kwijt. Ook je nek koelen werkt goed om je lichaamstemperatuur te laten dalen.

9. Sleep je luchtbed of slaapmat naar buiten

Houd je het 's nachts niet meer uit? Sleep dan je luchtbed of slaapmat uit de tent en ga lekker in de buitenlucht liggen. Zorg er wel voor dat je goed beschermd bent tegen de muggen om te voorkomen dat je 's ochtends helemaal lek gestoken bent. Gebruik Care Plus Natural anti-insect spray om tot wel 6 uur beschermd te zijn.

10. Neem een hangmat mee

In plaats van je luchtbed of slaapmat 's nachts naar buiten slepen, kun je ook gebruikmaken van een hangmat! Heerlijk om overdag in uit te rusten, maar ook prima geschikt om een nachtje in te slapen.

11. Ga wat later slapen

Tot slot kun je altijd nog wat later naar bed gaan. Het is tenslotte vakantie, dus neem nog een drankje en wacht tot de temperatuur aangenaam genoeg is om lekker te slapen terwijl het door kan waaien in je tent.

Obelink familia tent gezin lang opblijven

12. Overweeg een katoenen tent

Lig je te zweten in een polyester tent? Kies dan voor een katoenen tent. Deze is meer geschikt voor warme gebieden. Katoen kan namelijk ademen, waardoor de warmte ook weer gemakkelijker uit de tent gaat met bovenstaande tips.

Sta je op het punt om een (nieuwe) tent aan te schaffen? Houd hier dan rekening mee.


Nu je lekker kunt kamperen en slapen in een koele tent, kun je misschien ook wel wat tips gebruiken om de warme dag te overleven! We hebben een aantal verkoelende activiteiten voor je op een rijtje gezet in de blog: '5x verkoelende campingactiviteiten'.


Deel dit artikel: