Hoe kan ik mijn tent droog houden? 7 tips!

natte tent door regenbui

De meeste kampeerders schrikken niet van een regenbuitje op de camping, sterker nog: het levert vaak gezellige situaties op. Samen een spelletje doen in de voortent en luisteren naar de tikkende regen op het tentdoek als je gaat slapen. Als de regen aanhoudt, is het toch handig om wat maatregelen te treffen zodat je zeker weet dat het lekker droog blijft in je tent. Benieuwd wat je kunt doen om je tent droog te houden? Wij delen onze 7 tips met je.

  1. Zorg dat het ondergrondzeil niet onder de tent uitsteekt
  2. Maak gebruik van een luifel of een tarp
  3. Ventileer goed
  4. Voorkom waterzakken door het gebruik van nokbogen
  5. Zet geen spullen tegen het tentdoek aan
  6. Voorkom kuilen en gaten onder je tent
  7. Neem altijd een reparatiesetje en naadverdichter mee

1. Zorg dat het ondergrondzeil niet onder de tent uitsteekt

Veel kampeerders gebruiken een ondergrondzeil onder hun tent om te zorgen dat de tent niet vies of nat wordt. Wil je geen natte bende in je tent? Zorg er dan voor dat het ondergrondzeil niet uitsteekt, maar deze net iets kleiner is dan de tent om waterinloop te voorkomen. Anders komt er namelijk water op te liggen tijdens een regenbui en vervolgens lekt dit water tussen je ondergrondzeil en tent in.

2. Maak gebruik van een luifel of een tarp

Als je een luifel of tarp gebruikt voor je (voor)tent of caravan, dan heb je altijd nog de mogelijkheid om ‘naar buiten’ te gaan tijdens een regenbui. Je zit droog in de frisse lucht, maar niet opgesloten in je camper, caravan of tent!

3. Ventileer goed

Tijdens een regenbui lijkt het bij PVC en polyester tenten soms alsof er water naar binnen lekt. Het gaat hier in de meeste gevallen om condens en niet om regenwater. De condens ontstaat als volgt: tijdens een regenbui is het binnen in de tent vaak veel warmer dan buiten. Het tentdoek koelt van de buitenkant af, maar de warmte aan de binnenkant kan niet naar buiten, doordat PVC en polyester tenten niet ademen. Hierdoor gaat de warme lucht aan de binnenkant van het doek condenseren en daardoor kunnen er plasjes water ontstaan. Belangrijk bij PVC en polyester tenten is dus om goed te ventileren tijdens een regenbui, zodat de warme lucht van binnen naar buiten kan ontsnappen.

4. Voorkom waterzakken door het gebruik van nokbogen

Deze tip is alleen van toepassing op caravanvoortenten met een frame. Misschien heb je het weleens gezien op de camping tijdens een hevige regenbui: een ingezakt dak van een voortent, doordat het water niet goed van het dak naar beneden kan lopen. We adviseren bij grote voortenten om naast de standaard dakliggers ook 2 extra nokbogen te plaatsen, zodat het water bij hevige regenval gewoon van het dak af loopt en er geen waterzakken ontstaan.

5. Zet geen spullen tegen het tentdoek aan

Als je kampeerspullen tegen het tentdoek zet, is de kans groot dat er water via het tentdoek naar binnen lekt. Doordat er op een bepaalde plek van het tentdoek druk ontstaat, verzamelt zich hier in korte tijd meer regenwater dan op andere plekken. De kans op lekkage is hierdoor groter. Zet je kampeerspullen en meubelen dus altijd iets van het tentdoek af. Voorkomen is beter dan genezen!

6. Voorkom kuilen en gaten onder je tent

Check voordat je de tent opzet altijd of er geen kuilen of gaten in de grond zitten. Tijdens een regenbui kan het water hier namelijk gemakkelijk in lopen. Als je een los kuipzeil hebt, kan water hierdoor makkelijk naar binnen lekken.

7. Neem altijd een reparatiesetje en naadverdichter mee

Is er toch een scheurtje in je tent gekomen of lekt er water via de naden naar binnen? Dan is het handig om reparatiemiddelen, zoals een reparatiesetje of naadverdichter bij je te hebben. Zo kun je ter plekke op de camping het probleem verhelpen en de volgende regenbui probleemloos overleven.

Ga je juist een hele zonnige vakantie tegemoet? Dan wil je de tent natuurlijk lekker koel houden. Hoe je dat doet, lees je in de blog: Hoe kan ik mijn tent koel houden? 16 tips!.


Deel dit artikel: